Víc o Hamletovi, méně o politice. Klicperovo divadlo hraje Shakespeara

ČTK ČTK
19. 12. 2023 17:38
Čtvrtou premiéru sezony, drama Hamlet od Williama Shakespeara, o víkendu uvedlo Klicperovo divadlo. Královéhradecká scéna patří mezi pěti českých souborů, které tuto tragédii v aktuální sezoně nastudovaly. Režie se ujal umělecký šéf souboru Pavel Khek, titulní roli ztvárnil Vojtěch Říha.
Na snímku z nové inscenace Hamleta jsou Jiří Zapletal jako Claudius a Martina Nováková jako Gertruda.
Na snímku z nové inscenace Hamleta jsou Jiří Zapletal jako Claudius a Martina Nováková jako Gertruda. | Foto: ČTK

Khek inscenuje shakespearovské tituly v překladu Martina Hilského, s nímž nyní spolupracoval poněkolikáté. "Rozhodli jsme se pro komornější obsazení, protože jsme chtěli hru zaměřit na Hamletovu osobnost a jeho rodinu. Politický aspekt jsme mírně upozadili," popisuje.

Hamleta označuje za nejlepší hru, která kdy byla napsána. Podle režiséra neztrácí na aktuálnosti. Dle anotace na webu divadla se nová inscenace ptá, co dnes znamená být jiný či považovaný okolím za blázna, jak lze bojovat proti lži a přetvářce, nebo zda je pomsta vždy správným řešením.

V hlavní roli dánského prince se představil Vojtěch Říha, dále účinkují Jiří Zapletal, Martina Nováková, Jan Vápeník, Martina Czyžová, Martin Klapil, Josef Čepelka a Karel Pešek. Hudbu složil Ivan Acher, výpravu měl na starosti Jozef Hugo Čačko a například choreografii bojových scén s šermem pomohl připravit Petr Nůsek. Nejbližší reprízy následují 11. a 16. ledna.

Hamleta už v této sezoně nastudovaly pražské Národní divadlo, ostravské Divadlo Petra Bezruče a Městské divadlo Brno. Kromě nich a Klicperova divadla se Shakespearovy více než 400 let staré hry příští rok chopí ještě brněnské Národní divadlo. Hradečtí diváci mohli tuto tragédii naposledy vidět v režii Vladimíra Morávka začátkem tisíciletí.

Klicperovo divadlo v letošní sezoně 2023/2024 uvede osm premiér. Činohra nabídne vedle klasických předloh i autorské texty. Pátou novinkou sezony bude 2. března komedie Brokolice na Marsu někdejšího uměleckého šéfa divadla Davida Drábka.

 

Právě se děje

Další zprávy