K výročí slavkovské bitvy ruská opera

ČTK, kiz
17. 11. 2005 9:50
Brno - Brněnská Janáčkova opera si připomene letošní 200. výročí napoleonské bitvy u Slavkova nastudováním opery Sergeje Prokofjeva Vojna a mír.

Premiéra je naplánována na 25. listopad v Janáčkově divadle, rozsáhlý projekt bude mít šest repríz. Inscenátoři se vzdali původního plánu připravit operu s pomocí umělců ze všech hlavních zemí, které u Slavkova v roce 1805 bojovaly. "Na to bohužel nedostačovaly finance," řekl dnes ředitel brněnského Národního divadla Zdeněk Prokeš.

Rozsáhlé dílo ve zredukované podobě bude režírovat Mykola Tretiak. V originální verzi má opera přes čtyři hodiny, v Brně ale bude kratší. "Vypustili jsme například scénu požáru Moskvy," řekla novinářům dramaturgyně Patricie Částková.

Tolstého Vojna a mír v operním provedení je podle inscenátorů velmi náročná - předpokládá 67 sólových partů a účast početného sboru a orchestru. Tvůrci slibují inscenaci založenou na moderních inscenačních postupech, například s využitím projekcí. Dirigentské taktovky se ujme Sergej Politikov, scénu navrhl Oleksij Vakarčuk, kostýmy Natalija Kuceriová. V roli knížete Andreje se budou střídat Dmytro Grišyn a Petr Matuszek, v roli Nataši Tatiana Teslia a Dagmar Žaludková, v roli Soni Stanislava Jirků či Jana Štefáčková.

Opera zachycující carské Rusko v letech 1805 až 1820 byla poprvé uvedena v roce 1945, v konečné podobě pak v roce 1959. V Brně byla opera uvedena zatím třikrát.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805. Napoleonova armáda v ní zvítězila nad vojsky rakouského císaře Františka I. A ruského cara Alexandra I. Válečný střet si vyžádal 40.000 životů. Letošní výročí připomene pod kopcem Santon rekordních 3500 "bojovníků" v dobových uniformách. Nebude chybět ani řada historických a výtvarných výstav. V den operní premiéry budou též vyhlášeny výsledky soutěže karikaturistů na téma Napoleon.

 

Právě se děje

Další zprávy