Dirigenta Rattlea v čele londýnského orchestru nahradí Pappano

30. 3. 2021 17:55
Dirigenta Rattlea v čele londýnského orchestru nahradí Pappano

Šéfdirigentem London Symphony Orchestra se stane jedenašedesátiletý v Anglii narozený Ital sir Antonio Pappano. Dlouholetý šéf římského Orchestra dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia a držitel šlechtického titulu kvůli tomu odstoupí z pozice hudebního ředitele Royal Opera House. Ten sídlí v londýnské Covent Garden, Pappano jej vedl od roku 2002. O změně informoval britský deník Guardian.

Pappano v čele London Symphony Orchestra od září 2024 nahradí odcházejícího šéfdirigenta Simona Rattlea. Ten nedávno oznámil, že britskou metropoli předčasně opustí a přesune se do Mnichova, kde povede Bavorský rozhlasový symfonický orchestr. Novináři to dávají do souvislosti s Rattleovou snahou být poblíž rodině, kterou má s českou manželkou Magdalenou Koženou v Berlíně, stejně jako s Rattleovým odporem vůči brexitu. V jeho důsledku britská metropole pozastavila plánovanou stavbu nové koncertní haly pro London Symphony Orchestra, za kterou se Rattle roky přimlouval.

Antonia Pappana v minulosti několikrát mohli slyšet Češi, s Orchestra dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia vystoupil roku 2015 na Pražském jaru, rok nato na Dvořákově Praze a znovu předloni na Pražském jaru. Tehdy ve vyprodaném Obecním domě uvedl díla Modesta Petroviče Musorgského, Bély Bartóka a Nikolaje Rimského-Korsakova.

 

Právě se děje

Další zprávy