Kino pro každého nabídne společné projekce pro zdravé i hendikepované. Začíná se s Po strniši bos

ČTK ČTK
25. 8. 2017 12:59
Díky projektu Kino pro každého, které vybaví sály mobilní technologii se skrytými titulky pro sluchově postižené a audio popisnou stopou pro zrakově postižené, mají nyní možnost do biografu společně vyrazit zdraví i postižení lidé. V Praze, Brně a Hradci Králové se takto bude promítat film tandemu Jan - Zdeněk Svěrákovi Po strništi bos.
Film Po strništi bos.
Film Po strništi bos. | Foto: Bioscop

Díky mobilní technologii se skrytými titulky pro sluchově postižené a s audio popisnou stopou pro zrakově postižené budou mít nyní hendikepovaní lidé možnost jít do kina společně s těmi zdravými. 

Projekt Kino pro každého bude součástí všech projekcí snímku Po strništi bos od 28. srpna do 6. září v pražském kině Světozor.

Další společná projekce nového snímku Jana Svěráka se uskuteční 4. září v kinech Aero v Praze, brněnském biografu Scala a v Bio Central v Hradci Králové.

Popisnou audio stopu k Po strništi bos namluvila Zuzana Stivínová. "Když jsem plánoval tuto technologii, rovnou jsem volal Zuzce, má na to totiž výborný hlas. Dokáže ho držet bez emocí a zároveň není nudný," říká Petr Vítek, ředitel společnosti Bio Central. 

Kino pro každého se věnuje zavádění technologií pro sluchově a zrakově postižené diváky do kin dlouhodobě. Jeho zástupci seznamují s novinkami provozovatele biografů a zároveň oslovují producenty filmů, aby při jejich výrobě počítali s audio popisem a skrytými titulky.

Prvním snímkem, který mohli handicapovaní diváci vidět ve vybraných kinech, byla loni česká komedie Jak básníci čekají na zázrak. Debutem na DVD vybaveným audio popisem byl v roce 2004 snímek Horem pádem. V přípravě je další film, dokument Já hladový bizon režiséra Pavla Jurdy bude mít premiéru 5. října. 

Náklady na zavedení systému se podle Petra Vítka z Bia Central pohybují v řádech desetitisíců korun. V současné době jsou touto technologií vybavena kina v Šumperku, Uherském Hradišti a v Hradci Králové. Zájemci si ji navíc mohou kdykoliv vypůjčit.

 

Právě se děje

Další zprávy