Jesus Christ Superstar v Majdanku nebude

ČTK, Hej
21. 4. 2006 10:00
Varšava - Plánované uvedení muzikálu Jesus Christ Superstar v Majdanku bylo kvůli mezinárodním protestům zrušeno.

Slavný muzikál měl být totiž v červenci uveden na místě bývalého nacistického vyhlazovacího tábora ve východopolském Majdanku.

Především židovské organizace si ale vymohly svými protesty zrušení představení, které se mělo odehrát mezi někdejšími vězeňskými baráky, krematorii a památníkem, v němž je uložen popel a ostatky obětí holokaustu.
   
"Majdanek je místem vzpomínání, smíření a bratrství," uvedl ředitel muzea v Majdanku Edward Balawejder. "Nechceme, aby představení rušilo funkci tohoto místa," řekl. Původně přitom s vystoupením poblíž místního památníku, který připomíná více než 230.000 obětí německých okupantů, souhlasil.

bývalý koncentrační tábor Majdanek
bývalý koncentrační tábor Majdanek | Foto: Aktuálně.cz

Ředitel americké židovské organizace Liga proti hanobení (ADL) Abraham Foxman původní souhlas s uvedením muzikálu označil za projev "špatného vkusu" a vyzval organizátory, aby si pro představení našli jiné místo.

"Ať zabití odpočívají v pokoji," řekl také bývalý velvyslanec Izraele v Polsku a předseda Rady izraelského památníku Jad Vašem Ševach Weiss. "Umění je důležité, ale musí se dát pozor, aby se nezvrhlo v provokaci. Ježíš není bohem židů," prohlásil.

Režisér polského nastudování slavného muzikálu Robert Skolmowski namítá, že i Ježíš byl - stejně jako lidé zavraždění v Majdanku - obětí netolerance. "Je to představení o životě, lásce a netoleranci," řekl.

Muzikál skladatele Andrewa Lloyda Webbera a libretisty Tima Ricea vychází z Nového zákona a zpracovává posledních sedm dní života Ježíše Krista z pohledu Jidáše Iškariotského, který jej podle bible zradil.

 

Právě se děje

Další zprávy