Jaroslav Rudiš získal německou cenu, navrhl ho fejetonista prestižních novin

16. 5. 2024 19:26
Jaroslav Rudiš získal německou cenu, navrhl ho fejetonista prestižních novin

Spisovatel Jaroslav Rudiš, který žije mezi Německem a Českem, obdržel Mörikeovu cenu. Ve čtvrtek to oznámila radnice bádensko-württemberského města Fellbach, které ocenění pojmenované po básníkovi Eduardu Mörikeovi každé tři roky uděluje německy píšícím autorům.

Cenu spojenou s finanční odměnou ve výši 15 tisíc eur, což je asi 370 tisíc korun, Rudišovi předala starostka města Gabriele Zull. Autora, jenž v Německu patří k oblíbeným spisovatelům, na ocenění navrhl Jan Wiele, fejetonista deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Výběr Jaroslava Rudiše Janem Wielem byl na první pohled překvapivý. Ale cena jako ta Mörikeova chce vždy rozšiřovat obzory literárního publika a v ideálním případě toto publikum i rozšířit," uvedla starostka. Připomněla, že Rudiš není jen spisovatelem, ale píše též scénáře a působí v kapele Kafka Band, kterou inspirovala slavná díla spisovatele Franze Kafky.

Spolu s Rudišem byla ve Fellbach oceněna Alice Horáčková, jež dostala doprovodné ocenění k podpoře i neněmecky psané literatury ve výši 3000 eur, což je asi 74 tisíc korun. Spisovatelka publikovala mimo jiné románovou kroniku ze Sudet nazvanou Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny. Inspiraci ji poskytla vlastní rodina, kdy část příbuzných byla po druhé světové válce odsunuta z někdejšího Československa.

 

Právě se děje

Další zprávy