Jak přežít prohibici a založit si kapelu

Tomáš Stromek
5. 7. 2007 15:00
Hudba k filmu patří i ve Varech
Outkasst
Outkasst | Foto: SONY BMG

Karlovy Vary - Na festivalu ve Varech se vždycky najde několik chuťovek, které si vybírají hlavně hudební fanoušci. Letošní ročník  nabízí například muzikál Idlewild napsaný hvězdnou dvojicí Outkast, která si v něm dokonce zahrála. V příběhu z dob prohibice na americkém Jihu exceluje také Macy Gray.

Jedním z hitů je tu i film Zidane: Portrét 21. století, fascinující snímek oscilující mezi výtvarným dílem a dokumentem. Populární Zizou je sledován z různých pohledů po dobu celého zápasu, běhá, střílí, hlavičkuje a vůbec kouzlí za zvuku postrockových kompozic skotských Mogwai.

Další kapitolou jsou filmy, které se odehrávají v hudebním prostředí. Trable egyptské policejní kapely v Izraeli nabízí film Bikur Hatizmoret (Kapela přijela) ze sekce Jiný pohled. V divoké undergroundově rockové scéně ve Flandrech se odehrává hraný debut Koena Mortiera Ex Drummer.

Macy Gray
Macy Gray | Foto: Universal Music

Zběsilá, rozčilující kamera popisuje vznik retardované skupiny The Feminists, která má v úmyslu rozsekat ostatní tamní party na cucky; a málem by se jim podařilo, nebýt toho, že ostatní členové skupiny vůbec netušili, že jsou jen loutkami ve zvráceném scénáři zmíněného ex-bubeníka.

Ke klasickému trojúhelníku sex, drogy a rock'n'roll se tu přidává ještě mnoho dalších deviací a po shlédnutí  snímku možná leckoho napadne, že když se mu tenkrát na střední nepovedlo tu kapelo založit, tak to bylo možná štěstí.

Tracey Berkowitz ("jsem jenom normální holka, co nenávidí sama sebe") je patnáctiletá hrdinka snímku The Tracey Fragments; i ona  říká, že chce založit rockovou skupinu. Ale hlavně musí ve filmu Bruce McDonalda najít svého malého brášku a sama sebe. Výtečný a strhující snímek vyprávěný pomocí netradičně nestabilně rozfragmentovaného plátna umožňuje divákům pozorovat dění z mnoha různých pohledů. Vévodí mu ale hlavně naprosto úžasná Ellen Page v hlavní roli.

Snímek uvozuje několikerá citace slavné skladby Land od Patti Smith, ale hlavně k němu napsala netradiční hudbu kanadská skupina Broken Social Scene (její členkou je také dnes velmi populární zpěvačka Feist).

Ellen Page
Ellen Page | Foto: ČTK

Bruce McDonald je vyloženě rock'n'rollovým režisérem. Snad všechny jeho snímky se tak či onak kolem rocku točí.  Minimálně Roadkill nebo Hard Core Logo si rozhodně filmoví fanoušci pamatují.

Hudba k filmům patří stejně neodmyslitelně jako filmy k hudbě. Herci občas zpívají, zpěváci si střihnou nějakou menší roličku - někteří dělají obojí. Marianne Faithful, rocková legenda a hvězda letošního festivalu Colours of Ostrava, se v Karlových Varech představila v hlavní roli oceňovaného filmu Irina Palm. Renee Zellweger, která ve Varech okouzlila snad každého, před pár lety chodila s Jackem Whitem, jang polovinou dua The White Stripes.

 

Právě se děje

Další zprávy