Zidane bude čutat, Gondry ukáže klipy

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 11. 2006 10:30
Praha - Vzrůstající kolonie hlemýžďů na nárožích upozorňují, že diváky francouzské filmové přehlídky opět čekají skutečné lahůdky.

Celkem třicet filmů nabídne od 23. do 27. listopadu Festival francouzského filmu. Výrazná je letos převaha hudebních snímků. Divine B. B. nabídne antologii největších hitů Brigitte Bardotové. Dostaveníčko s jinou kráskou si diváci mohou dát ve  filmu Jane Birkin: Rendez-vous avec Jane.

Všichni možní sběrači a já
Všichni možní sběrači a já | Foto: Aktuálně.cz

Dojde i na francouzskou lolitku Alizée, záznam koncertu Clauda Nougaro, snímek Superstar či stárnoucího Gérarda Depardieua ve snímku Býval jsem zpěvákem. Na plátna kin se vrací i Block Party Michela Gondryho.

Z dokumentů budou kromě tohoto hudebního výletu do amerického Brooklynu uvedeny filmy Všichni možní sběrači a já Agnes Vardové, syrová africká Darwinova noční můra či snímek o Zidanem.

Zidane, portrét 21. století je dokument o francouzské fotbalové hvězdě nasnímaný v jediném zátahu během zápasu Realu Madrid proti Villarealu ve španělské lize.

Nauka o snech
Nauka o snech | Foto: FFF

Z distribučních předpremiér bude uveden mimo jiné Gondryho nový snímek Nauka o snech. Režisérovi bude věnována i filmová noc, která za 70 korun nabídne nejen jeho slavné filmy Věčný svit neposkvrněné mysli a Slez ze stromu, ale též kolekci jeho proslavených videoklipů.

V předpremiéře pak bude uvedena Transylvania, která zakončovala letošní festival v Cannes. K filmu přijede i hvězdný host: režisér Tony Gatlif, autor filmů Gadžo Dilo či Exil.

Transylvania
Transylvania | Foto: FFF

Uveden tu bude i další snímek z letošního Cannes, povídkový Paris je t´aime, sestavený z osmnácti vyznání francouzské metropoli od režisérů, jako jsou bratři Coenové, hororový král Wes Craven, Tom Tykwer, Gus van Sant či Alfonso Cuaron.

Festival nabídne též pět filmů spojených se jménem herce a režiséra Guillauma Caneta včetně novinek Šťastné a veselé a Nikomu to neříkej.

Česká televize v hodinách určených pro noční filmový klub přehlídku doplní cyklem francouzského režiséra Clauda Berriho.

Devátý ročník hostí Praha, Brno, České Budějovice a Hradec Králové. Vstupné na jednotlivá představení činí 70 korun. Festivalová města uvidí i výstavu portrétů prestižního filmového časopisu Cahiers du Cinemas.

Stránky festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy