Zpěvák Bright Eyes představí Praze své sólové album

tur
26. 6. 2008 10:30
Conor Oberst vystoupí 10. září v Roxy
Bright Eyes
Bright Eyes | Foto: www.myspace.com/BrightEyes

Praha - Bývá považován za nového Boba Dylana, ale taky za největšího slaďouška americké písničkářské scény. Jak by taky ne, když se Conor Oberst ke skládání a koncertování dostal už ve třinácti a hned se začal otírat o společnost lidí, jež následně založila kultovní label Saddle Creek.

Na něm vydávali svá alba jak elektropunkoví The Faint, do jejichž první sestavy Conor patřil, tak především jeho vlastní kapela a nejhýčkanější akvizice vydavatelství: Bright Eyes. Pojmenovaná prý podle zpěvákových inteligentních a hloubavých očí. No, nezamilovali byste se?

Nyní je možnost podlehnout přímo - 10. září v pražském klubu Roxy, kde Conor Oberst vystoupí se svým sólovým projektem a kapelou Mystic Valley.

Conor, který podle slov své matky už ve dvou letech třískal do piána a v deseti hrál na kytaru, si s Bright Eyes vydobyl koncem devadesátých let slušnou pozici na indie scéně. V roce 2002 se pak díky albu Lifted or The Story Is in The Soil, Keep Your Ear to The Ground prodral i do mainstreamu.

Foto: Aktuálně.cz

Tam se uvelebil následujícím albovým dvojkonceptem - folkovým I'm Wide Awake, It's Morning, jemuž sekundovalo elektronikou prosycené Digital Ash In a Digital Urn s hostujícími členy Yeah Yeah Yeahs, Dntel nebo Tilly and The Wall.

Důležitým mezníkem bylo také turné Vote for Change, kdy skupina hrála na podporu prezidentského kandidáta Johna Kerryho po boku Bruce Springsteena a R.E.M. V aktuální kampaní Conor zase hraje pro Obamu.

Loňská deska Cassadaga jen potvrdila jeho žánrovou těkavost a zdokumentovala neoddiskutovatelnou lásku ke klasickému americkému country.

Bright Eyes rozhodně nikam neodcházejí, minulý podzim se však Conor rozhodl udělat další změnu a výsledkem je sólové album pojmenované jednoduše Conor Oberst. Vznikala v průběhu ledna a února v Mexico City a údolí zvaném Vallé Místico - odtud název kapely.

V letošním diáři Conora Obersta, na nějž pějí ódy všechny velké americké časopisy od Time po Rolling Stone, najdete i velké festivaly jako Reading nebo Austin City Limits, komornější atmosféra Roxy by mu však měla slušet daleko víc.

Bright Eyes - Four Winds

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy