Zpěvačka Feist vévodí kanadským Grammy

tur
7. 4. 2008 14:10
Země rekapitulovala turbulentní rok
Foto: Aktuálně.cz

Calgary - Někdejší křoví kanadské superkapely Broken Social Scene, zpěvačka Feist, loni dorostla statutu hvězdy prodávající půl milionu kopií alba The Reminder v USA a pózující coby módní ikona.

Její pozici jen upevnilo nedělní předávání Juno, kanadské obdoby Grammy s téměř čtyřicetiletou tradicií: v Saddledome aréně v Calgary shrábla pět cen v nejdůležitějších kategoriích.

Singlem roku se stal popěvek 1234, albem a popovým albem její The Reminder, stejně tak je Feist umělcem a též písničkářem roku.

"Byla to dobrá událost a také hezký milník za uplynulým rokem - příjemný vzkaz pro každého, kdo tam někde venku potí krev a slzy," prohlásila Feist ihned po ceremoniálu, na kterém i vystoupila. "Ano je to hezká chvilka, ale nemyslím si, že by hudba měla být o soutěžení."

Feist - 1234

V  kategoriích alternativní album roku a design obalu zvítězili v Čechách dobře známí a kritikou cenění Arcade Fire. DVD roku natočili torontští punk rockeři Billy Talent, ti v Praze vystoupili loni jako předkapela My Chemical Romance.

Mezi mnohonásobně oceněné interprety se po Feist zařadili veteráni alternativního country Blue Rodeo fungující od roku 1984. Ti byli označeni za kapelu roku, vyhráli nejlepší "adult" alternativní album za Small Miracles a také mají klip roku. 

Arcade Fire
Arcade Fire | Foto: www.myspace.com/ArcadeFire

Za zahraniční album roku Juno považují Good Girl Gone Bad od Rihanny.

Ceny Juno věrně zachytily pro kanadskou scénu turbulentní rok, kdy Feist triumfovala prodejem v USA, singl 1234 dosáhl na čtvrté místo Billboardu v hitparádě Hot Digital, poté co ho pro svoji kampaň využil iPod a zpěvačka byla nominována jak na Grammy, tak Brit Awards.

Zároveň s jejími úspěchy učinilo album Neon Bible z ansámblu Arcade Fire krále světové alternativy. To vše jen dokumentuje rostoucí sílu a potenciál kanadské scény, která jde skrze různé žánry od mainstreamu přes indie rock, elektronický underground a queer pop - v zásadě od Céline Dion po Crystal Castles a Kids On TV.

Sólovou kariéru písničkářky Feist - shodou okolností rodačky z Calgary - odstartovalo v roce 2001 album Let It Die, po jehož dokončení delší dobu žila v Paříži. Tady spolupracovala s Jane Birkin i Kings Of Convenience na jejich albu Riot on an Empty Street.

V Berlíně zase znovu vyhledala svoji někdejší spolubydlící Peaches, aby natočily několik elektronických tracků. Od nich byl už jen malý logický krůček k desce remixů Open Season. 

Album The Reminder vyšlo loni v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy