Zemřel zpěvák kapely Sto zvířat Jan Kalina, bylo mu 58 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 19. 8. 2023 9:55
V pátek zemřel frontman kapely Sto zvířat, perkusista, skladatel a výtvarník Jan Kalina. Bylo mu 58 let. Informaci serveru Headliner.cz potvrdil hudební novinář Honza Vedral. Kapela nedávno dokončila album Noční ptáci, které vyjde 15. září.
Zpěvák skupiny Sto zvířat Jan Kalina.
Zpěvák skupiny Sto zvířat Jan Kalina. | Foto: ČTK / Houdek Martina

"Líbilo se mi spojení Sto zvířat a Noční ptáci. Noc je v mnoha textech na albu. Třeba v písni Provazochodci této noci, aniž bychom nějak tlačili na pilu a dělali z toho komponovanou operetu. Také náš textař Tomáš Belko noc hodně prožívá, tak jsme se vrátili ke dvěma textům z roku 1990, v nichž noc byla přítomná," řekl v červnu Kalina.

Hudebník vystudoval Střední výtvarnou školu na pražském Hollarově náměstí a pak absolvoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy obor český jazyk - výtvarná výchova. Od roku 1990 byl členem kapely Sto zvířat, kde zpíval, hrál na perkuse, skládal hudbu a byl jejím takřka výhradním výtvarníkem. Kromě toho účinkoval v divadelním souboru Šrapnel, vystupoval v představení Dechovka divadla Vosto5 a byl členem skupiny Kašpárek v rohlíku. Více než 15 let pracoval v reklamní branži jako storyboardista a art director.

Kapela Sto zvířat vznikla roku 1990 ze studentské sestavy nazvané Matěj Čech, poprvé se představila pražskému publiku dvojkoncertem v Malostranské besedě. Natočila dvě desítky klipů a odehrála více než 2700 koncertů v Česku i zahraničí. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získala cenu Anděl v kategorii ska a reggae.

Video: Jsem stárnoucí rocker bez příjmů, říkal Kalina

Ostatní mi na moji hudbu říkají, že by takovou debilitu nikdy nenapsali, ale zároveň přiznají, že ji mají nejraději, řekl Jan Kalina v roce 2020 pro DVtv. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy