Wyclefa Jeana nezastřelí. Aspoň jako prezidenta Haiti

Pavel Kroulík
25. 8. 2010 17:00
Zpěvák nemůže kandidovat kvůli podmínce pobytu

Port-au-Prince - Vyřazení zpěváka Wyclefa Jeana z listopadových prezidentských voleb na Haiti je podle právníků konečné. Držitel Grammy tak podle všeho definitivně přišel o svůj sen, že bude haitským Barackem Obamou.

Hip-hopový zpěvák ztratil možnost kandidatury poté, co volební komise přezkoumávala oficiální žádosti uchazečů o nejvyšší státní funkci. Hvězda narozená na Haiti byla vyškrtnuta kvůli tomu, že nesplnila podmínku rezidentury: podle zákonů je před kandidaturou je nutný aspoň pětiletý soustavný pobyt v zemi.

Na konci minulého týdne zpěvák v první reakci řekl, že s negativním rozhodnutím volební komise nesouhlasí, nicméně respektuje ho. Po víkendu však ohlásil, že podá odvolání, a argumentoval postem haitského velvyslance na volné noze, který zastává od roku 2007. Tvrdí, že když jím byl jmenován, byla mu právě podmínka pobytu prominuta.

Rodák z Haiti, hudebník Wyclef Jean, na festivalu Antilliaanse Feesten. Snímek ze srpna 2010.
Rodák z Haiti, hudebník Wyclef Jean, na festivalu Antilliaanse Feesten. Snímek ze srpna 2010. | Foto: Reuters

Ze svého domu na Haiti vzkázal, že má dokumenty, které potvrdí, že vše je v pořádku, a že jeho advokáti doručí v úterý volební komisi odvolání. Jeden z vládních právníků Samuel Pierre však nyní oznámil, že podle volebního zákona se proti vyřazení odvolat nelze a není tedy žádná šance, že by se zpěvák ještě mohl voleb zúčastnit.

Jsou za tím machinace

Hudebník, který se proslavil jako člen sestavy The Fugees, se narodil nedaleko haitské metropole Port-au-Prince, ale od svých devíti žije s rodinou v New Yorku. V zemi, kde je polovina obyvatel mladších jednadvaceti let, se čtyřicetiletý Wyclef Jean těší obrovské popularitě a byl tu vnímán jako postava přinášející naději.

"Chtěl bych prezidentu Baracku Obamovi vzkázat, že USA mají Obamu a Haiti Wyclefa Jeana," řekl na shromáždění svých příznivců těsně před tím, než odevzdal přihlášku.

Poté, co ho komise vyloučila, panovaly dokonce obavy, že by mohly propuknout násilnosti. Sám zpěvák tak své krajany požádal, aby konec jeho kandidatury přijali bez emocí. Poté však sám rozjitřil atmosféru, když vzkázal, že se odvolá, protože za jeho vyloučením jsou hlavně machinace a obavy jeho soupěřů.

Těžko říct, zda jde jen o vystižení politických poměrů, nebo jeden z nejslavnějších haitských rodáků trpí také klasickým syndromem popové hvězdy, která se příliš stylizuje do role spasitele a neunesla prohru. Po zamítavém rozhodnutí komise přiznal, že o podmínce pobytu věděl, ale nepřipadalo mu prý, že je to ta nejdůležitější věc.

Nikdo ale nezpochybňuje, že pověst místních politiků je v troskách po desetiletích korupce, násilí, intrik, paktování s diktaturami a zfalšovaných voleb. V narážce na to si Wyclef Jean politickou kariéru kdysi naplánoval ve skladbě If I Was a President: "Kdybych byl prezidentem, v pátek by mě zvolili a v sobotu zastřelili. A v neděli pohřbili…"

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Spekulace o tom, že by mohl vstoupit do souboje o prezidentské křeslo, zesílily poté, co se zapojil do pomoci obětem ničivého zemětřesení, které si 12. ledna vyžádalo až 300 tisíc obětí a o střechu připravilo na 1,5 milionu obyvatel.

Mytologický potenciál

Podle zpěváka přitom katastrofa paradoxně umožnila i to, na co by se jinak čekalo třeba dalších deset let: lidé chtěli obnovu země spojit se změnou politiky. "Hlavně mladá generace už dosavadním politikům nevěří - to bude moje tajná zbraň," řekl nedávno magazínu Time.

V popředí haitský rapper Wyclef Jean
V popředí haitský rapper Wyclef Jean | Foto: Michael Dalder, Reuters

Zpěvákův příběh má téměř mytologický potenciál: vyrostl v Brooklynu jako součást komunity emigrantů, proslavil se a zbohatl, ale nezapomněl na své kořeny a nevzdal se haitského občanství. Jeho domácí pověsti neuškodily ani informace, podle kterých z peněz nadace přeplácel svoji milenku zaměstnanou jako mluvčí organizace.

Do boje o úřad v chudé zemi, kterou na začátku roku navíc těžce poškodilo zemětřesení, postoupilo 19 osob. Mezi nimi například dvojnásobný premiér Jacques Edouard Alexis, Mirlande Manigatová, bývalá první dáma a současná vůdkyně opozice, nebo Jeanův strýc Raymond Joseph, současný velvyslanec Haiti v USA.

Nynější vláda prezidenta Reného Prévala, který se nemůže ucházet o znovuzvolení, je terčem kritiky za pomalou a nedostatečnou pomoc obětem zemětřesení. Haiti získalo nezávislost na Francii v roce 1804 po povstání otroků.

Kdo začal trhat partu

Wyclef Jean založil The Fugees (původně The Refugee Camp) v roce 1991 se svým haitským bratrancem jménem Prakazrel "Pras" Michel a americkou rapperkou Laureen Hillovou.

Foto: Reuters

Patřili ke komerčně nejúspěšnějším hiphopovým skupinám poloviny 90. let a dokázali oslovovat publikum i daleko za hranicemi žánru. Po dvou deskách se ovšem trio; přestože došlo k několika pokusům o oživení, The Fugees už zřejmě definitivně skončili.

Právě syn protestantského kazatele, který dostal jméno po anglickém předchůdci Jana Husa Johnu Wycliffovi, začal trhat partu jako první. V polovině roku 1997 vydal sólový debut The Carnival, ve kterém pestrou muzikálnost Fugees ještě víc rozvinul a získal za něj dvakrát platinovou desku. I následné album The Ecleftic: 2 Sides II a Book se prodalo v milionovém nákladu.

Na konci roku 2007 se "Clef" rozhodl ke konceptu své prvotiny vrátit a světlo světa spatřil Carnival Vol. II s podtitulem Memoirs of an Immigrant. Leitmotivem šestého alba bylo téma přistěhovalectví jak v textové, tak hudební složce;  a íky skladbě Sweetest Girl (Dollar Bill) se zpěvák po letech znovu podíval do Top 20 amerického žebříčku.

 

Právě se děje

Další zprávy