Vztekloun Henry Rollins bude v Akropoli přednášet o ústavě

Kultura Kultura, Red Kul
8. 2. 2010 8:00
Prahu čeká 8. února jeho program mluveného slova.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V 80. letech za časů hardcoreové kapely Black Flag se rval s publikem, o dekádu později v Rollins Bandu startoval koncerty tím, že "zaklekl do bloků". Nyní na podiu stojí vyrovnaný muž v nejlepších letech, který stále razantně, ale vtipně "vrací údery".

Při své čtvrté pražské návštěvě se zpěvák, spisovatel a herec Henry Rollins se 8. února v Paláci Akropolis představí se svým pásmem mluveného slova v rámci aktuálního turné Frequent Flyer.

Foto: Aktuálně.cz

Zpěvák Black Flag a leader Rollins Bandu už na začátku 80. let začal vystupovat jako svérázný řečník, který stál za vznikem hnutí spoken word. V něm si kulturista-intelektuál našel další ventil pro kvanta své energie a jemnější část své osobnosti.

Brutální moralista v něm navazoval na svoje literární texty i na americkou tradici veřejné recitace do jazzových improvizací, jak ji v 50. letech praktikovali básníci Kenneth Patchen, Lawrence Ferlinghetti nebo Bob Kaufman.

Dnes jsou Rollinsova vystoupení podobná spíš večerům stand up komiků, ale jeho komentáře pořád vyhroceně a aostře reagují na problémy současnosti. Ve svých mluvených show (na CD už jich vydal bezmála dvě desítky) se zabývá širokým spektrem témat.

Od osobních problémů přes mezilidské vztahy, literaturu, hudbu až po drogy, násilí, odvrácenou stranu amerického snu nebo politiku, i když mu s odchodem bývalého amerického prezidenta zmizel oblíbený terč. 

Video: youtube.com

Sám svá pásma nazývá veřejně praktikovanou terapií zbavování se "démonů z dětství". Vysmívá se v nich ale i zastáncům boje za bílou rasu a jedním dechem obhajuje menšiny. K tomu navíc přidává postřehy z jeho četných cest po světě. K silným momentům jeho bloků patří historky z hudebního světa.

Se stejnou vervou vydává do zemí, kam by žádný správný Američan neměl jezdit, utahuje si z metalových (i jiných) legend a vede vlastní politický sloupek. Vedle toho ještě stíhá hrát ve filmech, psát knihy a moderovat vlastní rozhlasový pořad  i televizní show.

Foto: Aktuálně.cz

Jako herec s objevil v Lynchově mystériu Lost Highway i v mnoha dokumentech o punku a alternativní kultuře.

Pro své vystoupení v Praze si prý chystá zcela speciální program zahrnující americkou ústavu, bývalé předáky Ku Klux Klanu a svobodu slova.

Toho, že jede do neanglické země, se nebojí: "Kupodivu před publikem, pro něž není angličtina mateřštinou, bývají ta nejlepší vystoupení. Je na mně, abych byl velmi jasný a podařilo se mi vše zřetelně vysvětlit. To ale neznamená, že bych věci zjednodušoval. Musím jen být opatrný, abych lidem umožnil plně pochopit to, o čem mluvím."

Black Flag založení v roce 1977 se během krátké doby stali koncertní atrakcí po celé Kalifornii a katalyzátorem klubové scény. Rollins jako jejich velký fanoušek prý jednou vyskočil na pódium a namířil si to rovnou k mikrofonu; o pár dní později byl pozvaný na konkurz na nového zpěváka, který s přehledem vyhrál.

I díky jeho stylově drsnému vokálu, který stupňoval až k nenávistnému řevu, se debutové album Damaged (1981) stalo klasikou hardcore-punkové scény. V čele kapely strávil pět let nabitých především nekonečným koncertováním. Black Flag - kteří se stali například inspirací pro Nirvanu - se rozpadli v roce 1986, už o rok později Henry založil svou vlastní kapelu Rollins Band.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy