V Praze po 278 letech znovu zazněla Vivaldiho opera

kul
4. 5. 2008 12:55
Partituru předloni objevil v Řezně Ondřej Macek

Praha - Ve Španělském sále Pražského hradu měla v sobotu  novodobou premiéra nedávno objevená opera Argippo od Antonia Vivaldiho.

Nastudoval ji českokrumlovský soubor barokní hudby Hofmusici pod vedením Ondřeje Macka, který partituru koncem roku 2006 objevil v knížecím archivu Thurn-Taxisů v Řezně.

Příběh o lásce, žárlivosti, cti a mstě, situovaný do Indie a postavený na záměně dvou princů, zazněl v podání pěti sólistů, osmičlenného sboru, dvou dětí a třiadvaceti hudebníků, informovaly České noviny.cz. O premiéře napsala i britská BBC.

Operu Argippo, která je jedním z Vivaldiho vrcholných děl, pražské publikum poprvé slyšelo v roce 1730. Autor ji napsal právě pro Prahu - tehdy významné hudební centrum - a její provedení pravděpodobně i řídil.

Dosud ale byla známa pouze z dobového tisku libreta uloženého v pražské Národní knihovně. Hudbu muzikologové pokládali za ztracenou.

Nalezené dílo bylo součástí anonymního rukopisného svazku obsahujícího italské árie z 30. let 18. století. Texty značné části z nich byly identické s áriemi z libreta pražského Argippa a hudební analýza potvrdila Vivaldiho autorství.

Objev cemballisty a dirigenta Macka uznala vědecká komise italského Institutu Antonia Vivaldiho. Do Řezna ho zavedla informace, že v roce 1733 se právě sem přesunul italský soubor, který ji v Praze hrál.

Nalezený rukopis představoval více než dvě třetiny díla a umožnil mu rekonstrukci kompletní opery do co nejautentičtější podoby.

Pro zbývající část využil hudbu z Vivaldiho děl, která vznikala v době uvedení Argippa; využívání árií v jiných dílech ostatně bylo v době baroka poměrně používané.

Operní tvorba skladatele, který proslul instrumentálními skladbami, je méně známá. Z tištěných libret jde o čtyři desítky titulů. Hudba se ale dochovala jen u poloviny z nich.

Premiéra připomněla letošní 330. výročí skladatelova narození. Argippo bylo uvedeno v poloscénickém provedení. V barokních kostýmech, ale bez kulis, které nahradil Španělský sál.

Soubor Hofmusici ji hodlá uvét v Českém Krumlově a na podzim pak v Benátkách.

 

Právě se děje

Další zprávy