Utichnul další hlas Mamas & Papas

jps, krk
20. 1. 2007 12:30
Toronto - Zemřel zpěvák Denny Doherty, člen kapely Mamas & Papas, jejíž hudba dodnes vyvolá náladu 60. let.

Vzletné nadýchané melodie a hlavně sborové harmonie, které zněly v hitech Monday, Monday nebo California Dreamin´, byly jednou z hlavních ingrediencí tehdejšího amalgámu volnosti. Jedna z ikon 60. let, ve které spolu s Dohertym působil skladatel John Phillips, jeho žena Michelle a zpěvačka "Mama Cass" Elliotová, prodala po světě dvacet milionů alb.

Když se Doherty v roce 1965 jako jediný Kanaďan stal členem Mamas & Papas, platil už za významného a respektovaného folkového zpěváka; sólové dráze se věnoval i po rozpadu legendární formace. Propůjčil také hlas hrdinům několika populárních televizních sérií pro děti. 

Rozchod folk-popové skupiny v roce 1969 provázely vášnivé spory mezi členy kapely. Hádky o peníze ještě přiživovala enormní konzumace drog. Vztahy uvnitř kapely komplikoval i milostný vztah mezi Dohertym a ženou Johna Phillipse Michelle.

Mamas and Papas, Denny Doherty první zleva
Mamas and Papas, Denny Doherty první zleva | Foto: Aktuálně.cz

Ta je dnes posledním žijícím členem slavné formace. John Phillips zemřel v roce 2001, zpěvačka "Mama Cass" Elliotová zemřela už v roce 1974 uprostřed velmi slibně se rozvíjející sólové kariéry na infarkt.

Doherty podle své sestry v posledních letech trpěl celou řadou zdravotních obtíží, podstupoval také dialýzu kvůli problémům s ledvinami. Podle pozůstalých zemřel šestašedesátiletý Doherty doma nedaleko Toronta po krátké nemoci; měl tři děti, dcery Jessicu a Emberly a syna Johna.

 

Právě se děje

Další zprávy