Ute Lemperová rozezní Struny podzimu

mip
24. 9. 2006 11:20
Praha  - Klavíristu Brada Mehldaua nebo Ivu Bittovou jako Donu Elvíru nabídne nadcházející přehlídka Struny podzimu.
Iva Bittová - zpěv, housle
Iva Bittová - zpěv, housle | Foto: Aktuálně.cz

Struny podzimu -  jež podle motta znějí jazzem i klasikou, tradicí i experimentem - za deset let s úspěchem uvedly v Praze špičky současné hudby, jejichž společným jmenovatelem je zkoumání nových obzorů a možností. Publikum mělo možnost vidět Kronos Quartet či jednoho z nejvyhledávanějších autorů filmové hudby současnosti, skladatelů  Michaela Nymana s jeho orchestrem.

I letošní, jedenáctý ročník nabízí nadžánrové hvězdy. Dnes ho zahájí recitál proslulé německé šansoniérky a kabaretiérky Ute Lemperové, která zpívá a "hraje" hlavně skladby Kurta Weila a Bertolda Brechta.

Brad Mehldau - sólový klavír
Brad Mehldau - sólový klavír | Foto: Aktuálně.cz

Písně, které tyto songy doplní,  jí věnovali Nick Cave, Tom Waits nebo Elvis Costello. Do Prahy se vrací podruhé; v Národním divadle uvede lehce dekadentní blondýna kosmopolitní představení nazvané Voyage.

Současnou jazzovou scénu letos zastupuje na festivalu klavírista Brad Mehldau, který se pohybuje mezi striktním akustickým jazzem, současnými experimenty i klasickou tvorbou a jako bonus přidává adaptace rockových hitů od Radiohead nebo The Beatles. Jen v letošním roce vydal hned tři alba a každé z nich míří jinam. V Praze vystoupí s programem pro sólový klavír.

I klavíristka a zpěvačka Aziza Mustafa Zadeh z Ázerbajdžánu se pohybuje mezi jazzem a klasickou hudbou. Recitál s  názvem Opera Jazz představí 10. října.

Ute Lemper - zpěv
Ute Lemper - zpěv | Foto: Aktuálně.cz

Opomenout letos nelze výročí W. A. Mozarta. Stavovské divadlo 22. října uvede v pražské koprodukční premiéře projekt Národního divadla, The Don Juan Company a The Brooklyn Academy of Music.

Představení Don Juan In Prague je moderní adaptací slavné opery Don Giovanni a v jedné z hlavních rolí se představí Iva Bittová. Premiéra se konala v New Yorku v roce 2003, kam se představení v prosinci zase vrací na festival Next Wave.

Na Strunách vystoupí i sopranistka Eva Urbanová, zpěvačka a akordeonistka Evelyna Petrova, hobojista Maurice Bourguer a také Ondřej Havelka s Melody Makers, který celý festival zakončí.

"Pro naši kapelu to bude premiéra v Rudolfinu," komentoval vystoupení Havelka. "V programu ze skladeb George Gershwina zahrajeme i jeho Rapsodii v modrém. Pro všechny z nás to bude životní vrchol a musím si k tomu připravit svůj starý frak."

 

Právě se děje

Další zprávy