USA: Prodej cédéček loni závratně klesl

ost, Reuters
3. 1. 2006 18:00
Los Angeles - Spojené státy zažívají další pokles nákupu hudebních CD.
Foto: www.olp.cc

Zámořští obchodníci s hudbou si stěžují, loni utrpěli velkou ztrátu v prodejích. V porovnání  s rokem 2004 jejich tržby poklesly o deset procent; tento výsledek takřka vyrovnal rekordní propad z roku 2002 (10,7%).

Nejhorším překvapením jsou čísla za rok 2005 pro maloobchodníky, neboť předloni jejich prodeje vzrostly o 3,8 % a čekalo se další zvyšování. Záchrana ovšem nepřišla ani v posledním čtvrtletí roku 2005, kdy se současně s řadou nových titulů prodávaly i nejrůznější kompilace, "bestofky" a speciálně časově omezené edice i reedice známých umělců. Právě ty držely prodej, přestože se na pultech obchodů objevily už v průběhu roku.

V čele žebříčku nejprodávanějších hudebních alb časopisu Billboard se za poslední čtvrtletí každý týden objevila nová deska, ale jedině Eminemovo výběrové album Curtain Call vydrželo v čele alespoň dva týdny za sebou.

Klasické obchodníky s disky asi nepotěší ani poslední informace světových internetových obchodů s hudbou: ty totiž uvádějí, že jen v loňském roce stoupl počet placených downloadů (počtu stažení) o 147 %.

 

Právě se děje

Další zprávy