United Islands of Prague zase hlásí: Vstup zdarma

kul
20. 6. 2008 12:00
Pražské ostrovy víkendu zase zaplaví kapely
I Am Kloot
I Am Kloot | Foto: Steve Gullick

Praha - Pátý ročník festivalu United Islands Of Prague opakuje lákavý a loni osvědčený koncept: za hudbu se u nich neplatí. Od čtvrtka do soboty spojuje multižánrová přehlídka pražská nábřeží.

„Nám náš záměr umožňuje představit hudební projekty, které jinde v Čechách neuslyšíte ani neuvidíte," tvrdí jeden z organizátorů David Gaydečka.

Ve čtvrtek se začalo oslavou Svátku hudby: tedy zvykem, který pochází z Francie. Koncertovat se bude v klubech jako Cross, Futurum, Meet Factory, Palác Akropolis, Rock Café a mnoha dalších, všude samozřejmě zadarmo. Kromě zavedených kapel vystoupí i skupiny, které se dostaly do finále soutěže United Islands of Talents, jejíž vítěz pojede v srpnu na festival Sziget do Budapešti.

La Shica
La Shica | Foto: Aktuálně.cz

Pátek patří oficiálnímu zahájení v centru současného umění Meet Factory. Zahrají tu Agon Orchestra, Tata Bojs a britští Wilbrahams.

Ovšem hlavní program, jenž vypukne v sobotu, se odehraje na čtyřech scénách umístěných na Střeleckém ostrově, Dětském ostrově a v parku na Kampě. Hlavní hvězdou pódia na Střeleckém ostrově budou manchasterští I Am Kloot, kteří patří k tamní scéně reprezentované Doves nebo Elbow.

Pořadatelé mimo jiné plánuji oživit Janáčkovo i Malostranské nábřeží a nově i polovinu Mostu Legií, čímž dojde k vytvoření kompaktního festivalového areálu.

Bauchklang
Bauchklang | Foto: Aktuálně.cz

Místo odsouzení ke sledování koncertů se návštěvníkům nabízí příležitost bloumat s kelímkem v ruce centrem města. Z něho se pro ten den stane zábavní zóna naplněná i stánky s exotickou kuchyní, kavárnami a čajovnami.

Tomu odpovídá i nabídka kapel. Vycházející španělská hvězda La Shica, Francouzi noJAZZ, kteří fúzují jazz s prvky funky, soulu a hip-hopu, z Rakouska přijedou nejúspěšnější evropští beatboxeři Bauchklang - kteří zvládají složité instrumentální kousky komplet vlastními ústy a rty.

  • Oficiální stránky festivalu s programem najdete ZDE

Doprovodný program slibuje i divadlo, filmové projekce, happeningy i  taneční performance. Jednou ze zvláštností bude nový ostrov na Vltavě. „Ibiza island" prý dodá i plážovou atmosférou. Přístupný bude lávkou, která ho spojí se Střeleckým ostrovem.

Na festivalovém programu čítajícím stovku kapel z jedenácti zemí světa se objeví jeden z nejzajímavějších současných world music bandů No Blues z Nizozemí nebo americký jazzman rakouského původu Phishbacher.

Desítky českých interpretů reprezentují do elektroniky reformovaní 100°C, moderní folkaři Bratři Orffové i jazzmani David Dorůžka nebo Ondřej Pivec s Organic Quartet či funkoví Toxique.

After party, jež se odehraje opět v Meet Factory, představí skutečný objev a naprosto aktuální jméno elektro-rockové scény The Whip, jejichž debutové album X Marks Destinations se těší velkému respektu na indie scéně. Spřízněnci labelu Kitsuné zahrají v sobotu po půlnoci.

 

Právě se děje

Další zprávy