Tútú, jedém. Máme desku pro letošní rok

Jan Šprincl
1. 3. 2007 9:00
Recenze - Bylo jen otázkou času, kdy se i 90. léta stanou plnohodnotným retrem. Ta chvíle přišla s albem Myths of the Near Future, debutem britských Klaxons.
Foto: Universal Music

Pro jejich styl se vžil název new rave nebo nu rave, což v praxi znamená, že kapela s nezbytným nahledem a kytarou v ruce vzpomíná na přelom osmdesátých a devadesátých let, kdy se klubová Evropa utrhla na zběsilé elektronice.

S koncem rave parties přišel i konec jedné chemické éry, která jinak mohla skončit hodně zle: společnost a její hudebníci se ale vzpamatovali a při výletech do přírody a cestou k hledání sama sebe si vzpomněli na přirozený zvuk tradičních nástrojů. Maximálně je jen trochu okořenili pár zlomenými beaty... Až loni se všechny halucinogeny vrátily v extázi dvakrát silnější.

Foto: Aktuálně.cz

New rave je radost z rychlé a intenzivní zábavy. Punk 21. století a lákavá hračka pro ty, kteří původní styl nemají pod kůží. Pop 21. století a vzpomínka těch, kteří se tenkrát neufetovali. Každá generace potřebuje být chvíli hippie, jen teď už by bylo směšné si do vlasů vplétat luční kvítí. Lepší je vytvářet rachot s boostrovanou kytarou, párem sirén a rychlým bubeníkem. Jako to dělají Klaxons.

Gravity´s Rainbow, první singl londýnského tria, je na tomto modelu postavený. Kytary (na ně hraje Simon Taylor) střídá vyhrávka na klávesy Jamese Rightonse a dohromady vytvářejí jednoduchou punkovou melodii, kterou zastřešuje vysoký hlas šestadvacetiletého Jamieho Reynoldse. Bývalí spolužáci o sobě na serveru MySpace mluví jako o kombinaci psychedelie a progresivního popu. Hit střídá na desce hit.

Foto: Universal Music

Píseň Atlantis to Interzone jsou zběsilí Daft Punk bez masek a se srdcem v těle, Magick a Golden Skans pak dojezdem, při kterém si člověk připadá větší, lehčí, krásnější a chytřejší.

Klaxons, sebevědomí vřískači, na albu nahráli jedenáct písní, jejichž styl, zvuk a názor vypovídá hodně o dnešních dvacetiletých. Starší generace se může obávat, jací lidé to tady jednou vezmou za své. Ale všichni by měli zbystřit, že jsme svědky něčeho nového, progresivního - new rave je stylem, jenž indie kytarové scéně minulého roku ukazuje zdvižený prostředník.

Možná jsou Klaxons jen výkřikem sezóny, ale i kdyby nenašli generační následovníky a jejich hudba bude jen značkou pro rok 2007, pro příštích deset měsíců nemáme živější výpověď o současnosti, než je album Myths of the Near Future.

Klaxons: Myths of the Near Future. CD, 53 minut, vydala firma Unversal Music, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy