Sunshine tahají z klobouku pop-králíky

mp
28. 3. 2007 12:00
Praha - Ač Češi, slaví Sunshine úspěchy spíše v zahraničí. Novou desku Dreamer ale kapela představí a pokřtí nejprve na tuzemském turné.
Sunshine
Sunshine | Foto: Roman Černý, Universal music

Na sérii třinácti koncertů, které čtveřice vměstnala do necelých tří dubnových týdnů, zve fanoušky singl Top! Top! The radio! - svižný přidrzlý song s chytlavým refrénem, který už obráží česká rádia.

Koncertní šňůra má v názvu otázku Who Will Raise The Rabbits? čili Kdo vytáhne králíky? Pro odpověď si mohou fanoušci dojít do klubů v Ostravě, Plzni či Pardubicích. Křest studiové novinky proběhne 19. dubna na koncertě v pražském Roxy.

Ty, které nadchl stylizovaně temný elektro-postpunkový odér předešlého alba, možná Dreamer poněkud zklame. Skupina avizuje příklon k popovějšímu pojetí.

"Nové skladby jsme napsali tak, že si zasloužily zvýraznit popový element," vysvětluje zpěvák a kytarista Kay Buriánek.

Že by fanoušci kapelu pod novou maskou nepoznali, se ale frontman Sunshine nebojí. "Výrazové prostředky, které používáme, se pořád opakují - styl, kterým hrajeme, i můj hlas. Rozpoznáte, že jde pořád o Sunshine," hlásí Kay.

Sunshine
Sunshine | Foto: Roman Černý, Universal music

Hrají spolu už deset let, na kontě mají pět desek, ale nahlas se o nich v Česku začalo mluvit teprve před dvěma lety v souvislosti s deskou Moonshower and Razorblades; médii tehdy začaly od spřízněných publicistů kolovat zprávy o vydání alba v Americe a spolupráci s Lindou Perry a Trickym.

Pak se už výklady rozcházejí. Zlé jazyky tvrdí, že pražští intelektuálové s patkami a pohledy nastydlých psíků dostali svou tolik vytouženou ikonu a přilepili se na ně snobští trendaři, kteří chodí na koncerty jen proto, že poslouchat Sunshine je zrovna "in".

To táborští Sunshine samozřejmě špatně snášejí. Ale věrni své image, kterou zapadají spíš na britskou scénu, to nedají znát. "Češi jsou národ pokrytců a domácích povalečů, co od televize a teď nově od klávesnic počítačů pořvávaj na ty pohybující se terče tam venku oplzlosti a všechno jim vadí," reagoval zpěvák Kay před dvěma lety serveru freemusic.cz.

Naznačují to i jinak. Například oficiální webové stránky Sunshine existují pouze v anglické verzi.

 

Právě se děje

Další zprávy