Stimul dodá improvizační klasiku i hip hop

tur
19. 10. 2007 12:40
Festival experimentální hudby míří do hlučného finále
Dälek
Dälek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tři po sobě jdoucí říjnové víkendy v pražském Divadle Archa zkoumali odlišná spektra současné hudby. Poslední z nich přinese hned dva různorodé večery.

Sobotní program bude patřit hvězdám z USA progresivnímu hip hopu skupiny  Dälek. Dělají hip hop pro 21. století a přichází s novým zvukem, který rozbíjí zavedená schémata stylu - o čemž svědčí mimo jiné to, že jejich desky vydává vydavatelství Mika Pattona Ipecac.

Dälek si od roku svého vzniku (1998) vydobyli jednu z čelních pozic nejen na mapě progresivního hip hopu, ale také respekt v kruzích současné avantgardy. Spolupracovali s hvězdami jako DJ Spooky, s legendami krautrocku 70. let Faust, se zmíněným  fenomenálním zpěvákem Pattonem (ex-Faith No More, Fantomas) nebo kapelou Melvins.

Psychedelie hypnotických ploch, abstraktní elektronika, hardcore a breakcore jsou tím, co jejich hudební jazyk vymaňuje z konzervativní a uzavřené hiphopové scény.

Na pódiu je doplní svého druhu superskupina Regenorchester XII složená z předních improvizátorů světové scény. Polovinu tvoří rakouští muzikanti - elektronik a kytarista Christian Fennesz s trumpetistou Franzem Hautzingerem, které doprovází baskytarista Luc Ex (leader improvizační skupiny The Ex, člen 4 Walls) a bubeník Tony Buck.

Fred Frith
Fred Frith | Foto: Aktuálně.cz

Míchají tiché improvizace i hlukové stěny vytvářené za pomoci kytary, laptopu a rázné rytmiky oscilující na hranici punkové přímočarosti a jazzové nevyzpytatelnosti.

Sobotní stylové orgie doplní norské duo MoHa!  Které letos vydalo album agresivně-noiseové album Norwegianism.  V MoHa! první slabiky jmen protagonistů - se potkává bubeník Morten Olsen s kytaristou a členem slavných Jaga Jazzist Andersem Hanou.

Nedělní finále ovládne akce vzešlá ze spolupráce s právě probíhajícím festivalem MOFFOM. Ten věnoval celou jednu sekci poctě britskému kytaristovi Fredu Frithovi, který prochází od poloviny sedmdesátých let všemi zásadními světovými hudebními ohnisky.

Návštěvníky čeká jak projekce filmu s jeho hudbou, tak Frithovo vystoupení sólové. Na průběh večera se plánuje také improvizace s hosty: Pavlem Fajtem a Beth Custer.

  • Oficiální stránky festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy