Staromilci z Raconteurs vydají nové album v tichosti

tur
19. 3. 2008 11:15
Kapela chce předejít úniku desky na internet.

New York - Už na začátek příštího týdne naplánovali Racounteurs vydání alba Consolers of the Lonely, jež následuje jejich debut Broken Boy Soldiers z roku 2006.

Vedlejší kapela Jacka White z White Stripes, v níž se může realizovat coby součást kolektivu a nejen jako leader exmanželského dua, se rozhodla stanovit termín vydání na poslední chvíli, aby předešla možná úniku alba na internet.   

Kapela ještě podtrhla i tím, že nebude rozesílat novinářům přednostní kopie. "Nemáme chuť stavět na prodejích z prvního týdne, který je ovlivněný pouze propagací a tím, že posluchačům někdo předdefinuje album, aniž ho měli možnost sami slyšet," zdůvodnil tah Jack White.

Čtěte také: The Raconteurs: Zvuk dospěláků

Následně se kapela pustila i do kritiky serverů typu iTunes, které prodávají jednotlivé skladby. "Jsme raději, když si fanoušci koupí celé album, než abychom jej drobili do samostatných písniček," prohlašují. 

Vybraných písní od Raconteurs se tedy uživatelé iTunes nedočkají. Dokud to bude on-line obchod smluvně umožňovat, nebudou svoje alba kouskovat.

Staromilská kapela ostatně není první, která se zoufale snaží zachovat formát alba. 

The Raconteurs
The Raconteurs | Foto: Aktuálně.cz

Zpěvák kapely Elbow, Guy Garvey, v nedávném rozhovoru pro BBC uvedl: "Jsme kapela, která tvoří alba a rádi bychom je prodávali vcelku. Pokládám to za podobný model jako sbírku povídek v porovnání s románem členěným do kapitol."

V kontrastu s archaizujícími tendencemi, jež se snaží převést už šedesát let starý model distribuce hudby do digitálního prostředí,  stojí za zmínku uvést kapely jako Muse nebo Ash.

Ty naopak připouštějí možnost, že se vzdají zažitého nahrávacího schématu  a vrhnou se pouze na tvorbu individuálních skladeb. Což v mnohém odpovídá i novým posluchačským návykům - které se díky fanouškovským blogům, možnostem nákupu jediného tracku z alba a mp3 přehrávačům navracejí zpět k singlovým písním.  

 

Právě se děje

Další zprávy