Staří orlové porazili průšvihářku Britney

tur
5. 11. 2007 11:58
Trendy Britové teď kupují starou hudbu

Londýn - Žádné kapele v historii britského žebříčku netrvalo déle, aby se vydrápala na vrchol hitparády. Od vydání prvního singlu On The Border a comebackovým albem Long Road Out Of Eden uplynulo třiatřicet let. 

Vtip je podle všeho v tom, že dvojcédéčko zní, jako by to bylo včera. Enormní úspěch prvního regulérního dlouhohrajícího alba Eagles po osmadvaceti letech znamenal pro Britney Spears nutnost spokojit s druhým místem. Což je ale i tak slušný zásah populární průšvihářky vzhledem k tomu, jak mizivá očekávání album Blackout provázejí. 

Do zaměření na sedmdesátá léta hitparádu vrací i třetí příčka a trio The Hoosiers s debutem The Trick To Life, který recenzenti popisují jako kombinaci ELO a Supertramp.   

"Horkou" novinkou na čtvrté příčce se stalo i ve Státech lačně přijímané album Raising Sand, čili spolupráce frontmana Led Zeppelin Roberta Planta, který písečnou world music a inspiraci severoafrickou a arabskou hudbou vyměnil za tradiční country písničkářku Alison Krauss.

Její kariéru lemuje dvacet nominací na cenu Grammy a především četná hostování na nejrůznějších soundtracích. Za všechny lze zmínit komediální odyseu bratří Coenů Bratříčku, kde jsi?

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Island Records

Právě T-Bone Burnett, producent hudby k filmu čerpající z bluegrassu, blues, gospelu i country, se chopil nového alba, kterému se dostalo i dobrého ohlasu od kritiky.

Pětici albových bestsellerů uzavírá zlatá kolekce hitů Whitney Houston.

Singlový Top 5 britských ostrovů s přehledem vymlátila loňská vítězka soutěže The X Factor Leona Lewis. Její sklada Bleeding Love  sedí na prvním místě už druhý týden a prodalo se jí na 158 370 kusů. To je číslo, které by nepřekonal ani součet prodeje na zbylých čtyřech místech. Těmi jsou navrátivší se Take That s Rule The World a na třetím místě další z ranku přestárlých chlapeckých kapel, Westlife.

Čtyřku má superhvězda mezi producenty Timbaland; na konci aktuální pětky se drží spolupráce Amy Winehouse s producentem, skladatelem a zakladatelem labelu Allido Records Markem Ronsonem.

Vzhledem k tomu, že do žebříčku se od dvacáté pozice derou "staronové" formace, ať Queen nebo Backstreet Boys, ocitá se současná britská hitparáda v totálním držení interpretů, kteří těží hlavně z toho, se jim kdysi povedlo. Zároveň to dává tušit i demografický profil kupujících.

Jedinou výjimku představuje právě Leona Lewis;, aby se vžila, nepotřebovala generace, ale stačilo jí několika týdenní drama televizní soutěže, kterou chystá svůj nástup i v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy