Stanou se Eagles dravci vánočních hitparád?

krk, Reuters
29. 10. 2007 13:58
Countryrocková legenda vydává album po 28 letech

Londýn - Hotel California si možná letos před Vánoci notně přilepší. Ve stejnojmenném chytlavém songu countryrocková kapela  před 30 lety hanila hudební průmysl, který vás lapí v luxusu a už nikdy nepustí.

Teď nejprodávanější americká skupina všech dob vydává první studiové album od desky Long Run z roku 1979 a dá se předpokládat, že fanoušci na ni nezapomněli. 

Album Long Road Out of Eden vychází v úterý ve verzi 2CD a prodávat se bude za cenu jednoho. Kapela na něj zařadila dvacítku nových skladeb, z nichž některé mají stopáž i přes deset minut. Na bonusové edici budou navíc dva songy včetně vánoční písně.

Důkazem prodejních ambicí může být kolekce hitů vydaná o tři roky dříve: výběr se stal nejprodávanější americkou deskou všech dob a celkově Eagles prodali zhruba 120 milionů alb.

Své jistě udělá fakt, že desku má v distribuci řetězec Wall-Mar,t i když kapele se nelíbí, že je "ekologicky necitlivý".

Eagles - How Long

Aktuální sestavu kapely tvoří bubeník Don Henley, kytaristé Glenn Frey a Joe Walsh a basista Timothy Schmit.

"Dobrá zpráva: Eagles se ani trochu nezměnili. Špatná zpráva: Eagles se ani trochu nezměnili," hodnotí desku list Christian Science Monitor. I podle většiny recenzí Eagles znějí stejně jako kdysi - což může být přínosem i nevýhodou.

NY Times soudí, že kapela zní unaveně a jen vyplňuje dávné šablony, Guardian rafinovaně míní,  že na novém dvojalbu nabízejí extra porci klasické hudební líbivosti. Magazín Billboard lakonicky uzavírá, že fanoušci nebudou zklamáni.

Čtveřice hudebníků s průměrným věkem těsně pod šedesátkou na dvojalbu mísí milostné balady s politickými a sociálními komentáři; i to by mohlo ve zjitřené Americe zafungovat.

Kapele vadí konzumerismus, úpadek kultury i žurnalistiky a samozřejmě zahraniční politika USA včetně války v Iráku. Titulní skladba Dlouhá cesta z Edenu popisuje americké vojáky v Iráku před návratem do USA.

Foto: www.eaglesband.com

Frail Grasp on the Bog Picture je kritikou soudobé žurnalistiky, která podle tvůrců nedokáže zasadit informace do kontextu. Její tvůrce Don Henley kritizuje média za to, že dávají stejný prostor zprávám z Iráku jako trivialitám ze života celebrit.

Eagles produkují hity ovlivněné klasickým rockem, country, bluegrassem i hard rockem už od roku 1971. Hitparádoví přeborníci jsou jediní v historii, kteří nahráli tři alba, z nichž se každého prodalo více než deset milionů kusů.

Skupina se dala znovu dohromady v devadesátých letech a nyní navazuje na hity jako Hotel California, Take It Easy či Already Gone novým materiálem.

V roce 1998 byli, hned v prvním roce možné volitelnosti, byli Eagles uvedeni do Rock&rollové síně slávy.

 

Právě se děje

Další zprávy