Springsteen hrál na Super Bowlu a omlouval se za zradu

Kultura Kultura, Red Kul
2. 2. 2009 16:05
Boss zapracoval na hitparádovém snu i v Británii
Foto: Reuters

Londýn - Uvést nové album na britský trh ve stejný den jako Franz Ferdinand zavání jasnou prohrou jen navenek. Springsteenovi se podařilo vyletět na špičku britské albové hitparády už posedmé, zatímco skotští indie-rockeři museli vystačit s druhým místem.

Minulý týden první nováčci White Lies spadli z vrcholu na osmičku, v hitparádě stále přítomní Kings Of Leon se drží na třetím místě.V singlech vyhrála Lily Allen, jejíž skladba The Fear předznamenává album It's Not Me, It's You, jež vyjde příští týden. Před týdnem první Lady Gaga se s Just Dance odsunula na druhé místo.

Svoji popularitu ve Spojených státech Bruce Springsteen zase o víkendu utužil dvanáctiminutovým vystoupením v poločase Super Bowlu: tedy finále Národní ligy v americkém fotbalu.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Springsteen se na Obamově večírku trapně zakoktal
Franz Ferdinand vyrazili do klubu. Z nudy

Tradičně nejsledovanější televizní pořad, který zasáhne až 100 milionů diváků, přišel s nápadem na koncertní předěl v roce 1984 a od té doby se v pauzách vystřídali hudebníci od Michaela Jacksona po U2, přičemž o nezapomenutelný moment a celonárodní debatu se nakonec postaralo vypadlé ňadro Janet Jackson v roce 2004.

Bruce Springsteen byl o víkendu přece jen víc zahalený a decentní. Čtyřpísňový set odstartoval slovy: "Odložte guacamole i kuřecí prsty a pusťte svoji televizi co nejvíc nahlas." Žádné další proslovy ani politické zdravice na adresu nového amerického prezidenta, jemuž je ostatně nové Springsteenovo album Working on a Dream věnováno.

Bruce Springsteen živě na Super Bowlu

Boss odehrál Tenth Avenue Freeze-Out, Born To Run, Working on a Dream a během poslední  Glory Days už stačil jenom s kytaristou Stevenem Van Zandtem zažertovat, že se nevejdou do vyměřeného času a přetečou do penalt.

Energickým vystoupením si tak Springsteen mimo jiné udobřoval všechny fanoušky, které pobouřilo, že jejich idol vydal best of album v exkluzivní distribuci maloobchodního řetězce Wal-Mart. Tím, že podal ruku jedné z nejrozpínavějších korporací, která byla několikrát nařčena z nefér zaměstnanecké politiky, a dokonce platila pokuty za porušování práv zaměstnanců, se hrdina z New Jersey podle častých komentářů zpronevěřil všemu, za čím měl stát.

Foto: Reuters

Springsteen si uvědomuje, jak je pro něj tato image "jednoho-z-nás" důležitá a jakékoli její poškození by mohlo vážně ohrozit jeho popularitu, tudíž ihned v rozhovoru pro New York přiznal chybu: "Naše úspěšnost zásahu je obvykle dost vysoká, ale tohle jsme netrefili. A naši fanoušci nám to dali znát, jak by měli." 

A dodal, že rozhodnutí spojit se s Wal-Martem provedl E-Street Band kvůli práci na nové desce v rychlosti, aniž by jej v kapele zcela projednali, jak bývá u podobných kroků zvykem.  

Wal-Mart na celou věc zareagoval očekávatelně sterilním obchodním prohlášením: "Miliony fanoušků Bruce Springsteena léta spoléhaly na Wal-Mart, který jim do života přinášel jeho hudbu. Budeme v tom pokračovat i s exkluzivními Greatest Hits a jeho dalšími populárními alby, které přinášíme za bezkonkurenční ceny."

K zaměstnanecké politice se vyjádřili: "Jsme hrdí na dobrá pracovní místa, benefity a kariérní příležitosti, které nabízíme 1,4 milionů zaměstnanců, kteří se rozhodli pracovat u Wal-Martu a denně obsluhují naše zákazníky."

 

Právě se děje

Další zprávy