Smetanovské dny uvedou Mozartovu Zaidé

ČTK, dab
18. 12. 2005 9:00
Plzeň - Českou premiérou opery W. A. Mozarta Zaidé vábí příznivce klasické hudby plzeňský festival Smetanovské dny.

Léta pohřbenou operu objevil v archivech hudebník německého původu Andreas Kröper. Dílo zrekonstruoval a nastudoval. Zaidé zazní na zahajovacím koncertě festivalu 1. února v plzeňské Velké synagoze.

"Hudební badatelé dlouho věřili, že se ze Zaidé zachovaly jen fragmenty, a že ji tedy nebude nikdy možné uvést na jevišti. Uznávaný muzikolog, flétnista a pedagog Kröper, který žije již léta v Česku, však v roce 2003 objevil ve vídeňském archivu chybějící texty a dílo zrekonstruoval. Opera poprvé zazněla ve Švýcarsku, nyní bude mít českou premiéru," řekl programový ředitel festivalu Martin Kosa.

Opera vzbudila velký ohlas i ve světě. Kröper ji nastudoval zejména se zahraničními pěvci. Hlavní roli vytvořila česká pěvkyně Helena Pelarová. Kröper uvede operu ještě na několika místech, například v Tokiu nebo v americkém Saint Paulu.

Smetanovské dny jsou tentokrát věnovány hlavně Mozartovi. V příštím roce se totiž bude slavit 250. výročí narození tohoto fenomenálního skladatele a uplyne 215 let od jeho smrti. Na festivalu zazní skladatelova díla, budou se o něm promítat filmy, vést přednášky a semináře. Úvodní přednášku o opeře Zaidé bude mít Andreas Kröper.

Návštěvníci si budou moci poslechnout i starou hudbu, jazz a world music. Setkají se i s filmem a divadlem. Festival skončí 2. března. Plzeňská filharmonie na závěr odehraje koncert z děl českých mistrů.

O opeře i festivalu vás budeme na aktuálně.cz informovat.

 

Právě se děje

Další zprávy