Seal zazpívá Praze o spodním prádle i vlastní svatbě

kul
7. 7. 2008 12:00
Soulový zpěvák vystoupí 8. července v Areně HC Sparta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Soulový zpěvák a autor hitu Kiss from a Rose, který v roce 1995 doprovázel film Batman Forever a ovládl americký singlový žebříček. Ale i řidič nového volkswagenu a manžel Heidi Klum. To všechno je a může být Seal; a jedna jeho podoba pomáhá druhé.

O tom se ostatně může české publikum přesvědčit 8. července v Areně HC Sparta. Ne že by majitel emotivního hlasu nebyl sebevědomý autor s citem pro silné melodie i syntezátorovou atmosféru - ale teprve provázanost s poloveřejným soukromím dodává jeho tvorbě patřičný rozměr příběhu a v mnohém přiživila jeho druhou kariéru v 21. století.

Naplno se to projevilo při přehlídce spodního prádla Victoria's Secret v roce 2007. Jednou z jejich tváří je i modelka Heidi Klum a společným polibkem tu pár korunoval duet Wedding Day ze Sealova zatím posledního alba System.

Seal & Heidi Klum - Wedding Day (Victoria's Secret Fashion Show) 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nejenže to má dokonalý, dobře využitelný, marketingový potenciál vzešlý ze spojení těchto osobností, navíc Wedding Day doprovází příběh o tom, že zpěvák song skutečně složil ve svůj svatební den, ještě než se vydal k oltáři.

To představuje ingredience, které se dají zhodnotit jak v propagaci vlastních kariér, tak poslouží i kdejaké automobilce. Ostatně svou rodinu veze i do Česka.

Seal se poprvé objevil na britské scéně počátkem 90.let, kdy napsal text a nazpíval hit Killer z roku 1990 pro houseového producenta  jménem Adamski. Následoval singl Crazy, který se dostal do Top 10, a Seal se dočkal nadšeného posluchačského i kritického ohlasu včetně Grammy.

To platí pro eponymní alba z let 1991 a 1994 i třetí desku Human Being z roku 1998. Jako genderová kopie zpěvačky Sade představil rádiově příjemnou, a přitom ne hloupou fúzi soulu, popu, rocku a r&b; k téhle směsi přimixoval i klubovou hudbu a dokázal tak zaujmout dospívající raveovou generaci.

Foto: Aktuálně.cz

Během šestnáctiletého působení vydal anglický rodák, syn brazilských a nigerijských rodičů, uměřených pět alb s dokonalou produkcí - přičemž diskutovaná deska Togetherland, která měla vyjít v roce 2001, nakonec nikdy nespatřila světlo světa. Po postprodukčních martýriích nad ní zlomil hůl buď sám zpěvák (nedostála prý jeho nárokům) nebo vydavatelská firma (pokládala ji za komerční sebevraždu).

Seal tuto etapu nicméně překonal deskou Seal IV a od roku 2006 prý plánuje vydat Togetherland alespoň jako download.
 
Nyní ovšem přijíždí Henry Olusegun Olumide Adelo Samue do Prahy po třech letech představit své nejnovější album System, jež vydal na konci roku 2007 ve spolupráci s britským hudebníkem a skladatelem Stuartem Pricem, který byl spoluautorem a producentem  jak Madonnina alba  Confessions on a Dancefloor, tak autorem remixů pro No Doubt a Coldplay.

Syntezátorové vrstvy alba System jsou zředěny akustickými kytarami a občas i těmi elektrickými. Seal tvrdí: "Chtěl jsem se vrátit ke kytaře, k prvnímu nástroji, na který jsem složil hity Crazy a Killer, tedy k základům toho, co opravdu rád dělám."

 

Právě se děje

Další zprávy