S Lennonem v posteli. Za půl libry

ČTK, BBC, Hej
16. 3. 2007 0:00
Londýn - Neznámé videozáznamy a rozhovory z rané éry Beatles nabízí za poplatek server Wippit. Hudba slavné čtyřky na síti není; zatím...
Foto: EMI

Portál Wippit nabízí ke stažení raritní videozáznamy týkající se legendární liverpoolské čtveřice. Lze si tu například přehrát šoty o beatlemánii z roku 1964, kdy se skupina rozhodla dobýt Ameriku, video ze svatby Paula McCartneyho nebo slavná mírová poselství, která John Lennon a Yoko Ono udělovali médiím z postele pod heslem Make Peace, Not War.

Záznamy pocházejí z archivů agentur ITN, Pathé a Reuters. V nabídce je i video, které zachycuje skupinu na udílení cen, při natáčení filmu Help! nebo při setkáních s dalšími celebritami.

Cena za stažení jednoho záznamu činí 49 pencí (asi 20 korun) nebo 4,99 libry (přibližně 206 korun) za balíček. Nahrávky jsou ve formátu Windows Media Video.
   
Server nabídku pověsil na své stránky minulý pátek. V titulku stálo: Beatles jsou ke stažení na Wippitu. Nahrávací společnost EMI se proti tomu ohradila: prý to sugeruje dojem, že Wippit nabízí hudbu Beatles. Tento týden portál požádala, aby ze svých stránek toto oznámení stáhnul.

Nahrávky Beatles dosud nejsou k legálnímu stažení k dispozici, zbývající členové kapely podle BBC nejsou způsobu prodeje nakloněni. EMI nicméně doufá, že to bude právě ona, kdo legálně poskytne fanouškům hudbu jejich oblíbenců. Už se prý začíná rýsovat dohoda s portálem iTunes.

Beatlesovská nahrávací společnost Apple totiž ukončila dlouhotrvající spor o logo s technologickým obrem Appple Inc, který iTunes provozuje. A mnozí spekulovali, že smírný výsledek má dopomoci právě k k tomu, aby se katalog legendární kapely na nejznámějším on-line obchodu s hudbou objevil. 

Manažer Apple Corps Neil Aspinall po soudu řekl, že Beatles se těší na "dlouhá léta mírumilovné spolupráce" s počítačovou firmou Stevea Jobse. "Milujeme Beatles a bylo bolestivé být s nimi ve sporu právě kvůli obchodním značkám," odvětil šéf a zakladatel Apple Inc. Steve Jobs.

 

 

Právě se děje

Další zprávy