Rozporný Hanekeho Don Giovanni v Paříži

ČTK
28. 1. 2006 19:30
Paříž - Mozartovské výročí se mohutně slaví i ve Francii, ale nejočekávanější událost vyvolala přinejmenším rozporné reakce.  

Na závěr páteční premiéry Dona Giovanniho v pařížské Opeře část publika projevila velmi hlasitě nelibost nad zmodernizováním klasické opery. Toho se "dopustil" Michael Haneke, známý především coby filmový režisér (Pianistka).

 V Hanekeho podání se děj přenesl do moderního skleněného paláce, z dona Giovanniho se stal ředitel podniku, jehož majitelem je komtur, a hlavní hrdina nekončí v plamenech, ale je vyhozen z okna své kanceláře partou uklízečů.

Mezi těmi, kdo tleskali, byli i bývalý premiér Lionel Jospin a bývalí ministři kultury Jack Lang a Jean-Jacques Aillagon. Ale režisér musel vyslechnout i velké projevy nevole. Sázka na modernizaci Dona Giovanniho není nová, ale je pořád riskantní, podotkla k tomu agentura AFP.

Dvoustépadesáté výročí Mozartova narození se ve Francii připomíná ve všech podobách - koncerty, inscenacemi jeho oper (nejhranější je Cosi fan tutte), novými edicemi jeho děl (od září se už prodalo 100 tisíc souborů 170 kompaktních disků obsahujících veškerou jeho tvorbu), odbornými i populárními publikacemi.

List Le Figaro se před týdnem ironicky pozastavil nad rozsahem oslav, ale hlavně nad  komercializací Mozarta. Dodal, že Mozart je pořád daleko vpředu a na prokazované pocty vesele vyplazuje jazyk - protože ví, kolik je za tím vším nezralosti.

 

Právě se děje

Další zprávy