Roxy ukazuje barvy balkánské dechovky

Michal Pařízek
9. 5. 2006 15:45
Praha - Kdo si pod pojmem dechovka nevybaví jen Pepíčka Zímu a jistou restauraci v Kobylisích, neměl by chybět v klubu Roxy.

Právě tady se v úterý a ve středu koná festival Colours of Balkan Brass. Ryčné dechy, zběsilé tempo, pot, kořalka a tanec do posledních sil.

Balkánská dechovka se do podvědomí fanoušků dostala díky filmům absolventa pražské FAMU Emira Kusturici. Ve snímcích Underground a Černá kočka Bílý kocour znějí zběsilé eskapády jedné z nejlepších skupin žánru a zároveň dnešní hlavní hvězdy festivalu - formace Boban Markovič Orkestar.

Foto: Colours of Balkan Brass

Čas se ale zastavit nedá: vedle krále balkánské dechovky se v názvu objevuje jméno jeho syna, který přebírá žezlo. Boban i Marko Markovič Orkestar, jak zní nové jméno souboru, loni na podzim vydal album The Promise, které je od začátku do konce plné divokých rytmů, jež spojují balkánskou tradici s bojovými pochody i moderním přístupem. Divoká, eklektická maršparáda s kapkou sentimentu na vyvážení.

Společně s nimi se dnes večer představí - stejně jako loni na několika koncertech v Čechách i zahraničí - český rapper Gipsy. Ten pak vystoupí i se svým projektem Gipsy.cz, který spojuje hip hop s  romskou hudbou. Ojedinělé mísení rapu a beatů s akustickou kytarou a houslemi nabízí netušené souvislosti a možnosti.

Foto: Colours of Balkan Brass

Trio BalkanBeats, které svým dj setem dvoudenní akci zakončí, vyvrací představu, že taneční párty se pojí jen s čistě elektronickou hudbou. Jejich mix dechovkových vinylů s dance music je možná ještě divočejší než tahle plechová hudba naživo. V domovském Německu mají BalkanBeats obrovský ohlas a patří k největším berlínským hvězdám dneška.

Už včera vystoupila na festivalu belgická kapela Va Fan Fahre, ve Francii usazená skupina Slonovski Bal, složená z mladých srbských utečenců a DJ Shantel

Festival Colours of Balkan Brass nabízí různé podoby a odstíny balkánské hudby, jež v sobě možná nenese tolik elegance a sofistikovanosti, kterou se Evropa ráda pyšní. Výměnou za to nabízí přirozenost, energii, tanec a zábavu.

  • Podrobný program festivalu ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy