Roxy slaví dvacet let. S Davidovou kostí a elektronikou

Kultura Kultura
15. 10. 2012 17:53
Slavit budou Alex Clare, Andy C nebo Stereo MC's
Stereo MC's
Stereo MC's | Foto: stereomcs.com

Praha - Pražský hudební klub Roxy slaví dvacet let a u příležitosti oslav pojmenovaných Be Twenty na tento týden připravil bohatý program.

Od pondělí do neděle v něm tak vystoupí jména jako Boys Noize, Andy C, Layo & Bushwacka! nebo Stereo MC's a další, kteří v duchu dramaturgie prostoru inklinují spíše k taneční produkci. Vedle toho se pak odehraje ještě výtvarný a divadelní program.

Foto: ČTK

Výtvarnou část symbolicky odstartoval Jiří David se svou instalací ve veřejném prostoru, jíž představuje velká zlatá kost zavěšená nad křižovatkou Rybné a Dlouhé ulice.

„Objekt je koncipován jako volná parafráze na kulturní dění, na kulturní očekávání i kulturní zklamávaní. Jde o něco, co padá shůry se zdáním velkých možností, ale čím více se to blíží, tím ostřejší je vědomí toho, že zdání je klamné," komentuje ji sám autor. „Práce do veřejného prostoru vždy však koncipuji tak, aby při vší své vizuální jednoznačnosti nechávaly širší pole interpretaci," dodává David.

Roxy je posledních letech taneční

Ačkoliv klub se dnes systematicky věnuje několika uměleckým formám, zčásti také díky vytvoření univerzálního prostoru NoD, automatickou asociací k tamnímu dění posledních několika let je především taneční hudba.

Dnes večer tak oslavy vypuknou s českou premiérou producenta moderní elekroniky Alexe Ridhy vystupujícího pod hlavičkou projektu Boys Noize. Aby vizuálně umocnil svůj neposedný zvuk, doprovodí jeho vystoupení ještě LED stěna a stroboskopické efekty. Večer navíc zahájí abstraktní hip hop v podání domácích WWW.

V tanečním duchu se bude pokračovat ještě ve středu s koncertem britské kapely Stereo MC's, jež ve své tvorbě kombinuje house, r&b, disco nebo pop s ležérním rapem frontmana Roba B Birche.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Následovat budou nestoři klubové scény Layo & Bushwacka!, kteří se po ní pohybují také už skoro dvacet let. Dvě dekády oslaví i label RAM Records patřící jednomu z dalších vystupujících, drum and bassovému producentovi Andymu C. A hudebně oslavy vyvrcholí s vycházející hvězdou britského popu Alexem Clarem, jenž si hodně bere právě z klubové taneční scény.

Pouze úterý a středa budou patřit kytarovkám. Nejdříve půjde o britské miláčky fanynek One Night Only, aby je další den vystřídali tuzemští lamači náctiletých srdcí Charlie Straight.

Levitující kost, videosocha a mladý Kriššák

Neprašova videosocha Tree
Neprašova videosocha Tree | Foto: goout.cz

Davidova levitující kost rozhodně není jediným zástupcem výtvarného umění během týdne Be Twenty. Představí se také třeba mladý umělec Patrik Kriššák s výstavou Za deset dvanáct v Galerii NoD, kde budou k vidění jeho malby a objekty vytvořené za uplynulé dva roky. Kriššákova tvůrčí metoda spočívá jednoduše v principu pokus - omyl, právě proto by jeho výtvory se snahou přesáhnout konkrétní materiál či médium měly být při nejmenším zajímavé.

Tamtéž bude mít multimediální umělec Jakub Nepraš vystavenou videosochu pojmenovanou Tree. „Nepraš je modelem současného umělce využívajícího nejmodernějších technologií k vytvoření svérázného vizuálního jazyka, který je sdělný, překvapivý, kritický a dokonce i líbivý," tvrdí o něm kunsthistorička Lenka Lindaurová.

Speciální světelný objekt k oživení klubu Roxy pak připravil ještě Michal Cimala.

Kazety nebo Teatr Novogo Fronta grátis

Experimentální prostor NoD se rozhodl, že všechny akce v rámci týdnu Be Twenty svým návštěvníkům nabídne zdarma, a to včetně divadelního programu.

S ním se ve středu představí soubory fyzického a experimentálního divadla DOT 504 a Teatr Novogo Fronta, kteří společně uvedou projekt Manson. Taneční kritička Nina Vangeli jej popisuje jako: „halucinogenně-dokumentární taneční představení mezinárodní úrovně a jasná bomba dosavadní letošní taneční i obecně divadelní sezóny."

Sobota bude patřit dekadentnímu kabaretu Falešná kočička pod vedením Ester Kočičkové, v neděli ji pak vystřídá první divadelní reality-show Rozprostřeno!.

Kromě toho v NoDu během týdne vystoupí ještě hudební projekty Kazety, Kittchen, Private Collective nebo Kašpárek v rohlíku. Na čtvrtek Dan Bárta s Lenkou Dusilovou a En.dru přichystal audiovizuální projekt Acuo a pátek bude patřit komiksově laděnému večírku v režii moderátorů Radia Wave. Konkrétně to bude Honza Bárta velící hejtparádě Holinky a pořadu mapující trendy aktuální elektroniky Turban s milovnicí křupavých hip hopových beatů MaryC.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy