Prokop vydává po 17 letech nové album

RiK, ČTK
8. 2. 2006 8:30
Praha - Zpěvák a skladatel Michal Prokop po 17 letech vydal regulérní řadovou desku s názvem Poprvé naposledy.

Pro letošní rok také z tohoto důvodu sestaví kapelu, pro niž opráší název své letité doprovodné skupiny Framus Five, s níž vystupoval od 60. let s přestávkami více než dvacet let. S kapelou představí desku na čtyřech jarních křtech, na letních festivalech a na podzim při sérii koncertů, která skončí v Praze.

Na žádosti novinářů i přátel v 90. letech po nové desce prý často Prokop odpovídal záporně a věnoval se dalším aktivitám.

Prokop řekl poté, co nové album představil novinářům, že změnil názor na základě soustavného tlaku některých přátel v čele s básníkem Pavlem Šrutem, který je výhradním autorem textů alba. "Aniž bych si dělal nějaké přehnané iluze o tom, co může nebo nemůže člověk, když se pohybuje v branži pop-music a bude mu 60, tak jsem se rozhodl, že to ještě jednou zkusím. A že zkusíme dokázat, že to ještě umíme," uvedl.

Na albu jej doprovázejí bývalí i současní spoluhráči, například Petr Skoumal, který napsal hudbu k šesti písním ze 13, houslista Jan Hrubý, kytarista Luboš Andršt a řada dalších. S Hrubým, Skoumalem a Šrutem tak navazuje na kritiky ceněné album Kolej Yesterday, jež spatřilo světlo světa v roce 1984.

Pro letošní koncerty obnoví Prokop značku Framus Five a sestaví dočasnou kapelu z muzikantů jiných formací. "Čtyři z nás, kteří v ní budou, skutečně kapelou (Framus Five) v historických dobách různě prošli, někteří dokonce několikrát," dodal Prokop.

Prokop v 90. letech často nevystupoval, občas se objevil se sdružením Friends, s nimiž vzpomínal na své bluesově a soulově laděné počátky, či v triu s Andrštem a Hrubým. Prokop řekl, že se vyhýbá slovu "comeback". "Strašně se tomu slovu vyhýbám, protože si myslím, že v šedesáti letech mluvit o comebacku je pitomost," podotkl.

Oficiální stránky Michala Prokopa najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy