Přešťastný Dvořák, má skvělou nahrávku

jm
12. 9. 2006 12:46
Praha  - Nové album Smetanova tria se skladbami Antonína Dvořáka zaujalo světové časopisy: francouzský Diapason a britský BBC Music Magazine.

Druhou desku souboru zasvěcenou triím Antonína Dvořáka (Klavírní trio č. 3 f moll a č. 4 e moll "Dumky") natočilo Smetanovo trio ve složení Jitka Čechová (klavír), Jana Vonášková-Nováková (housle) a Jan Páleníček (violoncello) v březnu pro Supraphon.

Jan Smaczny, recenzent BBC Music Magazine, píše o desce oceněné nyní titulem Disc of the Month jako o přelomové nahrávce nově definující Dvořáka.

"Základním tajemstvím úspěchu je kvalita zvuku smyčců, tónová rozmanitost a zacházení s vibratem. Můžeme obdivovat rozličné detaily, avšak v posledku je to především vynikající souborové cítění, které dalo vzniknout nahrávce, jež nemá v současné nabídce obdoby," uvedl Smaczny.

Foto: Aktuálně.cz

Ve stejném duchu se vyjadřuje Philippe Simon z časopisu Diapason: "Přešťastný Dvořák! Tato nová nahrávka zůstane pravděpodobně jednou z nejvíce fyzických, drsných, nejméně uchu vemlouvavých, ale také nejvroucnějších a nejvíce prodchnutých vzácným nábojem a autenticitou."

Prestižní ocenění Disc of the Month britského magazínu získala i první deska Smetanova tria (Smetana, Suk, Novák), která vyšla v květnu 2005.

Je raritou (nejen) mezi českými ansámbly, aby dva roky po sobě některý z nich získal tak významné světové ocenění.

Smetanovo trio založil ve 30. letech 20. století klavírista Josef Páleníček; dodones patří k nejlepším souborům vycházejících z tradic české komorní interpretační školy.

 

Právě se děje

Další zprávy