Prahu zavalí hip hop, podle nějž konec světa není Dälek

Michal Pařízek
24. 4. 2009 18:30
Apokalyptické duo se představí v sobotu v klubu Matrix
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na první pohled se to nijak nezdá. Široké kalhoty, baseballové čepice a temné pohledy na fotografiích  Dälek nijak neodlišují od dalších hip hopových formací; vše ale skončí ve chvíli, když zazní kterákoliv z jejich skladeb. Dvojice Dälek, která vystoupí v sobotu v Praze v klubu Matrix, je tou nejnebezpečnější hiphopovou formací.

Dälek si při svém vzniku v roce 1998 v New Jersey vybrali za vzory nejen obvyklé klasiky žánru Public Enemy, ale také Einsturzende Neubauten, My Bloody Valentine nebo polozapomenuté noise experimentátory typu Chrome.

Dvojice svůj sound navíc nijak neuzavírá, každá inspirace je vítána. Už tím se Dälek totálně vymezují ze žánru, který spoutává řada klišé, a za experiment jsou tu považovány skladby, které nejsou o holkách.

Zatímco hiphopové hvězdičky plní své tracky a klipy boubelatými děvčaty, nablýskanými bouráky a nabubřelými gesty, hudba Dälek je spíše soundtrackem ke konci světa. Pokud se dojímáte u Portishead, pak se téhle dvojici vyhněte velkým obloukem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A jejich totální absence naděje, světla či optimismu na albech se při živých vystoupeních dostává do další dimenze. Hip hop noir; nepřetržitý diktát laptopového hluku, zkreslené kytary a chaotické strašidelné beaty. Snad jedinou jistotou a vlastně poslední spojnicí se známým světem je flow MC Däleka, leč i v jeho apokalyptických vizích se lze snadno ztratit.

Není divu, že je neulovilo žádné známé hip hopové vydavatelství: jejich domovem je experimentální pokladnice Mikea Pattona, label Ipecac. Právě tam vyšla dvojici začátkem letošního roku novinka Gutter Tactics.

V pořádí pátý dlouhohrající počin skupiny je zároveň možná jejich nejlepším. Umně spojuje hysterii prvních alb s naprostou devastační beznadějí předcházejícího titulu Abandon Language, ale hlavně dotahuje do naprosté dokonalosti střet tvrdě rockové hudby s hiphopovými postupy. 

DJ Octopus po posledním zdejším vystoupení Dälek popisoval tehdy nadcházející album jako střet Public Enemy a Motörhead;  nezbývá než mu dát za pravdu a přidat ještě několik jmen, například Nine Inch Nails nebo Helmet.

Foto: Aktuálně.cz

Do detailu propracovaná hudba, kde mají své místo jak metalové kytary, tak elektronická avantgarda, scratche nebo industriál. Vše dokonale zabalené do nemocných vizí MC Däleka, který jednou střízlivě popisuje světové dění aby se v následujícím tracku vydal do nejtemnějších koutů lidské mysli. Kdyby H.P. Lovercraft dělal hudbu, zněla by asi nějak podobně.

Dälek v Praze vystoupili už dvakrát a pokaždé z toho byla událost. Vždy jde o maximální často snad až fyzický zážitek, intenzivní střet s hlukovou vlnou a neklidnými komentáři. Sobotní koncert v žižkovském klubu Matrix rozhodně nebude jiný, tvrdé tracky z nového alba jsou k živému vystupování jako stvořené.

Spolu s  Dälek vystoupí skupina Destructo Swarbots.

 

Právě se děje

Další zprávy