Popová princezna Rihanna se v prosinci vrátí do Prahy

Karel Veselý
2. 2. 2011 1:44
Zpěvačka odstartuje na podzim světové turné
Rihanna
Rihanna | Foto: Reuters

Praha - Vloni v polovině listopadu okupovala O2 arénu Lady Gaga, letos tam 7. prosince dorazí její hlavní konkurentka na pozici popové královny číslo jedna - Rihanna. Do Prahy přijede podpořit zatím poslední album Loud. Vstupenky na koncert se začnou prodávat na Valentýna.

O pár dní později oslaví Rihanna teprve 23. narozeniny, i v tak toho ale stihla ve světě popu více než většina jejích kolegyň za dekády dlouhou kariéru. Narodila se a vyrostla na ostrově Barbados, v šestnácti se kvůli kariéře přestěhovala do New Yorku. Nedlouho na to už měla v kapse nahrávací smlouvu a v roce 2005 poprvé s hitem Pon de Replay bodovala v americkém žebříčku.

Ceny MTV - Rihanna
Ceny MTV - Rihanna | Foto: Reuters

Od té doby prodala celosvětově 25 milionů alb a 45 milionů jednotlivých skladeb. Za šest let kariéry vybojovala devět amerických hitů číslo jedna, což se žádné jiné zpěvačce za stejně krátkou dobu nepodařilo. Ve své sbírce má také dvě Grammy.

Demoverzi svého prvního hitu Pon de Replay si sebou Robyn Rihanna Fenty přivezla z Barbadosu a svižná taneční skladba s typicky karibskými rytmy žánru dancehall zaujala tehdejšího šéfa labelu Def Jam rappera Jay-Zho, který ji hned po prvním setkání podepsal. Měl šťastnou ruku, Rihanna už šest let chrlí hity s pravidelností, kterou žádná z  kolegyň neumí napodobit.

Může za to především perfektní čich na spolupracovníky. V  seznamu Rihanniných producentů se spojují všechny nitky současného urban popu - od R&B (The_Dream, Ne-Yo) přes hip hop (Timbaland, Kanye West), karibské reggae a dancehall až po elektronický pop (norská hitová továrna The Stargate). Zpěvačka sama přitom vykazuje ohromnou pěveckou verzatilitu,  za niž vděčí úspěchu snad více než hlasovému projevu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ačkoliv první vítězství slavila v roce 2006 s tanečním hitem SOS (vysamplovanou klasikou Tainted Love od Soft Cell) a následně ovládla žebříčky s baladou Unfaithful, definitivní průlom mezi popovou smetánku přišel až v roce 2007 s hitem Umbrella.

V Británii skladba například vydržela na čele žebříčku deset týdnů a byl zde vyhlášena nejpopulárnější skladbou první dekády nového tisíciletí. V březnu 2008 Rihanna poprvé koncertovala v Praze, kde už rok předtím natáčela klipy ke skladbám Shut Up and Drive a Don't Stop the Music. 

Rihanna a Nicki Minaj
Rihanna a Nicki Minaj | Foto: Profimedia.cz

Její kariéru v únoru 2009 výrazně poznamenal incident z předávání Grammy, kdy zpěvačku v autě surově zbil její tehdejší přítel - R&B zpěvák Chris Brown. Rihanna se stala tváří boje proti domácímu násilí a mohla konečně opustit image roztomilé holčičky, do které se stylizovala v začátku kariéry. Následné čtvrté album Rated R získalo temnější zvuk a osobitější texty, což ocenila i kritika. Vůbec poprvé se také na popovém albu objevil drsný zvuk britského klubového fenoménu dubstep.

Aktuální páté album Loud je návratem k tanečnější hudbě. Znovu potvrzuje, že Rihanna je více singlovou umělkyní - album v USA doputovalo jen na číslo tři, nicméně v roce 2010 zpěvačka vybojovala hned čtyři hity číslo jedna (Rude Boy, Only Girl In The World, What's My Name a Love the Way You Lie s Eminemem).

Prostřední dvě skladby navíc ovládly žebříčky i v Británii. Potvrzení úspěšného roku může přinést únorový ceremoniál z předávání Grammy, kde se Rihanna uchází o dvě sošky za účast na skladbě Run This Town Jay-Zho a Kanye Westa.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy