Popová královna bojuje proti oteplovaní Země

11. 4. 2007 12:00
Boj o lepší zítřky se mění v klub superhvězd
Foto: Reuters

Londýn - Madonna a Red Hot Chili Peppers jsou hlavními jmény londýnského koncertu Live Earth plánovaného na 7. července do rekonstruovaného stadionu ve Wembley, kam se teď vejde 90 tisíc lidí

Koncerty Live Earth - kromě britské metropole konané i v Johannesburgu, Rio de Janeiru, Šanghaji, Sydney a Tokiu, ale i v Antarktidě - využijí vyzkoušený model Live Aid a Live8 z let 1985, respektive 2005, které ve stejný den na různých místech světa pořádal Bob Geldof.

V Londýně chtějí na na nebezpečí klimatických změn upozornit i Beastie Boys, Black Eyed Peas, Corinne Bailey Rae, Duran Duran, Genesis, James Blunt, Foo Fighters a Snow Patrol.

Startovat se bude v Sydney, končit v  New Yorku. Tady se na pódium Giant Stadium s osmdesáti tisíci místy dostaví Roger Waters, Kanye West nebo Melissa Etheridge  a Alicia Keys. Hlavními hvězdami ovšem budou obnovení The Police a Smashing Pumpkins.

Live Earth nabídne čtyř až osmihodinová vystoupení v rozpětí čtyřiadvaceti hodin; na seznamu účinkujících se objeví stovka jmen, nebudou chybět lokální interpreti. Organizátoři počítají s televizním publikem okolo dvou miliard lidí. Vstupenky na londýnský koncert se budou prodávat od 18. dubna za 55 liber.

Zatímco koncerty Live Aid upozornily na strádání zemí třetího světa a peníze pomohly zmírnit hladomor v Africe, Live8 lobbovalo u předních politiků za oddlužení nejchudších států.

Foto: Reuters
 

Ale byl tu i další rozdíl. Zatímco u Live Aid ještě mediálně neposkvrněný svět účinkujícím jen tleskal, o dvacet let později se hvězdám showbyznysu dostalo i ostré kritiky, že si pod rouchem vyšších cílů dělají reklamu a nerespektují účast černých umělců.

Na Live Earth by problémy "kdo a pro koho" už neměly nastat: globální oteplování je celosvětovým problémem. Nicméně právě účast světaznalé Madonny může dát takovým kritikům novou munici.

Sami organizátoři ostatně tuší, že bez hvězd by to dnes nešlo, a mluví o tom, že jejich akce bude monumentální zábavou i impulsem.

 

"Hvězdy Live Earth zajistí, že se téma klimatických změn dostane skutečně ke všem lidem na celém světě. Pomůže dosáhnout bodu zlomu, který donutí velké podniky a vlády přistupovat k problému klimatických změn aktivněji," věří a doufají, že vznesou otázky ohledně budoucnosti tak naléhavé, že se neobejdou bez odpovědi.

Organizátoři kromě koncertů spouštějí také kampaň SOS - Save Our Selves (Zachraňme se). "Abychom vyřešili problém s oteplováním, musíme zburcovat miliardy lidí," prohlásil už dříve Al Gore, iniciátor série a neúspěšný kandidát na amerického prezidenta, jehož ekologický dokument Nepříjemná pravda letos vyhrál Oscara.

Foto: Reuters

"SOS a Live Earth pořádáme proto, abychom otevřeli novou a zodpovědnější diskuzi, která lidi po celém světě zmobilizuje," vysvětluje.

I koncerty prý budou ukázkou zodpovědného chování: jejich organizace se má stát přímo modelem ekologicky šetrných živých megaakcí.

"Live Earth se rozprostře po sedmi kontinentech, navíc i umělci, kteří vyslyšeli naše volání, reprezentují všechny rasy i generace," dodává další zakladatel hnutí Live Earth Kevin Wall.

 

Právě se děje

Další zprávy