Popkultura se v roce 1989 spojila s velkými dějinami

Kultura Kultura, Red Kul
28. 10. 2009 13:45
Devětaosmdesátej v Popmuseu nabízí hudební souvislosti
Oceán na Vítfestu, březen 1989
Oceán na Vítfestu, březen 1989 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Proč hudební měsíčník Melodie citoval v roce 1989 Vladimíra Iljiče Lenina? Čemu se říkalo Sojuz-Apollo? Co to byl Vítfest?  Za co by Jan Rejžek dostal toho roku půllitrem po hlavě, ani by nemrkl? Proč byla Škoda kaňky?

Odpověď na všechny tyto otázky nabízí výstava Devětaosmdesátej, kterou na své domácí půdě v KC Kaštan připravilo pražské Popmuseum. Výstava byla otevřena v úterý 27. října a potrvá až do ledna 2010.

Rok 1989, „rok zázraků" (jak říká T.G.Ash), byl v české populární hudbě rokem velkých událostí. Popkultura se toho roku spojila s velkými dějinami a běžela s nimi ruku v ruce. Ale rok 1989, to nebyl jen Koncert pro všechny slušný lidi nebo zpěváci na tribunách masových demonstrací.

Joan Baez a Ivan Hoffman, Bratislavská lyra 1989
Joan Baez a Ivan Hoffman, Bratislavská lyra 1989 | Foto: Aktuálně.cz

Byl to rok posledního Rockfestu, Koncertů pro Arménii i Všechny ohrožené druhy za mřížemi, Show Tomáše Tracyho, metalového megakoncertu na Rošického stadionu, Punkedenu, nejslavnější Dvorany Porty, Půlnoci v Americe a Stevie Wondera či Wedding Present v Praze.  Všechny ty důležité milníky, událostí dobového významu a více či méně bizarní marginálie roku 1989 najdou pamětníci i ti, co to nezažili, na výstavě v Kaštanu.

Součástí výstavy jsou i dobové audiovizuální záznamy, včetně skutečných rarit. Část materiálů k ní naleznou zájemci i na stránkách Popmuzea - "virtuální katalog" s kalendáriem zde bude volně ke stažení ode dne vernisáže.

 

Právě se děje

Další zprávy