Podzimní žánrová pouť staví u Händela i v Maroku

Jitka Gráfová
23. 9. 2007 10:00
Začal dvanáctý ročník festivalu Struny podzimu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do pražských sálů se po roce vrátil mezinárodní hudební festival Struny podzimu.  Po devět týdnů jeho 12. ročník nabízí nejrůznější žánry a naplňovat motto Jazz i klasika, tradice i experiment.

Festival odstartovalo velké jméno - ve Stavovském divadle se v neděli poprvé představil britský tenorista Ian Bostridge. Za doprovodu slavného Orchestra of the Age of Enlightenment přiblížil tvorbu Georga Friedricha Händela.

Jen několik dní po zahajovacím koncertu, 26. a 27. září, vystoupí v Českém muzeu hudby ruský patriarchální soubor Drevněrusskij Raspěv, jenž nabídne srovnání tradičního chrámového repertoáru s tvorbou ruských autorů 19. a první poloviny 20. století.

Český debut zažije na Strunách podzimu i Ana Moura, zpěvačka tradičního stylu portugalské hudby fado. Moura letos na jaře vydala nové album Para Além da Saudade, které zabodovalo v žebříčcích world music, v Lisabonu vystoupila jako zvláštní host na obřím koncertu Rolling Stones.

Foto: Struny podzimu

Moura, která vystupuje s tradičním doprovodem portugalské kytary, klasické kytary a kontrabasu, vystoupí v Pražské křižovatce v pondělí 1. října; pro velmi zájem se už přidával o den později  koncert navíc.

"O vystoupení je velký zájem a v tuto chvíli jsou více než tři čtvrtiny vstupenek rozebrané," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí projektu Silvie Marková.

Úspěchu, kterého se loni dostalo jazzovému pianistovi Bradu Mehldauovi, znamenal další pozvání. Tentokrát ho festival 7. listopadu v Rudolfinu i s jeho triem.

Večer 30. října, který je nazván Nouba v Rudolfinu, bude probíhat pod taktovkou dirigenta Michela Swierczewského. Vystoupí tu Pražská komorní filharmonie, zpěvačka flamenca Ginesa Ortega Cortés a maročtí hudebníci hrající na tradiční nástroje. 

"Všechny skladby, které uvádíme, dokonce i ty moderní včetně Ravelovy Šeherezády, mají něco společného s jižním Španělskem. Máme tam marockou klasickou hudbu, španělskou andaluskou hudbu a arabsko-andaluskou hudbu včetně poezie," vysvětluje Swierczewski.

Foto: Struny podzimu

Závěrečný koncert festivalu bude 18. listopadu patřit českému debutu americké jazzové houslistky Reginy Carter.

"K dalším lákavým jménům letošního ročníku patří Bester Quartet, Chloë Hanslip & Jiří Bárta anebo progresivní divadelní skupina HANDA GOTE research & development," slibuje mluvčí.
 
Pořadatelé připravili jako novinku benefiční aukci fotografií; pro tento účel byla vytvořena speciální edice signovaných fotografií festivalových osobností například Magdaleny Kožené, Michaela Nymana, Ute Lemper nebo Ivy Bittové. Výstava bude k vidění v pražském Louvru, vvýtěžek poslouží na hudební vzdělání zrakově postižených.

Na Strunách podzimu už se představil Kronos Quartet, Hilliard Ensemble s Janem Garbarekem, Ute Lemper, Michael Nyman Band, Magdalena Kožená, Iva BittováUri Caine nebo Gary Burton.

 

Právě se děje

Další zprávy