Paradoxní skotské střiky Nicka Cavea

Tomáš Turek
14. 2. 2006 15:00
Edinburgh - Od destruktivních dnů ušel Nick Cave závratný kus cesty, aby se k punkrockovému řinčení navrátil z docela jiných pohnutek.
Záběr z edinburghského koncertu
Záběr z edinburghského koncertu | Foto: Tomáš Turek

S jakou grácií dokáže Nick Cave vypouštět vření svého nitra s osmičlennými Bad Seeds za zády, viděli a slyšeli jeho zdejší příznivci naposledy loni v Táboře. Anorektický sekáč ale vystupuje i sólově; tedy vlastně tak napůl.

Během takových koncertů, jež tu a tam pořádá, se obklopuje pouze rytmickou sekcí a poustevnicky zarostlým Warrenem Ellisem, první alt-rockovou hvězdou s houslemi. Tohle komornější představení se nyní zase rozhodl předvést na britských ostrovech. V edinbursgkém Playhouse, jedné ze zastávek, ale nijak decentně nepůsobilo. Právě naopak

Fotografie z edinburghského koncertu
Fotografie z edinburghského koncertu | Foto: Tomáš Turek

Rozjuchaní diváci

Cave sice strávil většinu času za pianem, ale v permanentním nervním nakročení  působil jako šelma přichystaná k útoku. Vděčné pohybové kreace a agresivní výkopy s chutí převzal Ellis, který je v domovských Dirty Three beztak už deset let trénuje.

Hlavně ale dokáže za pomoci vlastnoručně upravených udělátek a pedálů vyždímat z elektrifikovaných houslí a buzuki tak uhrančivě pekelnou škálu zvuků, že mnohé písně v konečném důsledku vyzněly mnohem tvrději než v  plném obsazení "zlého sémě".

Společensky odění Skotové, kteří pravděpodobně dorazili na dojemně posmutnělé balady, byli také oním brutálně rozverným podáním zaskočeni. Nicméně když v textově i hudebně překopané Henry Lee desperát Cave s patřičně kazatelsky máchající rukou spílal "Vy všichni skotský zmrdi, s ženskou zavěšenou na každý ruce!", odměnili ho potleskem.

Bylo zřejmé, že si může dovolit cokoliv. Tak se také stalo, že Cave vzal do ruky elektrickou kytaru a zahrál hrůzyplnou verzi klasiky Tupelo.

#reklama
 

Právě se děje

Další zprávy