On-line: Chceme pohřeb se státními poctami, ne klasický státní ceremoniál, řekl Babiš

Sledujeme on-line
V úterý krátce před půlnocí zemřel ve věku 80 let v kruhu své rodiny zpěvák Karel Gott. Události po oznámení smutné zprávy sledujeme v on-line reportáži Aktuálně.cz. Pokud bude zpěvákova rodina souhlasit, Česko se s Gottem rozloučí pohřbem se státními poctami. Den pohřbu bude rovněž dnem státního smutku. Datum a místo bylo mělo být známo dnes odpoledne.
Karel Gott byl celý život vítězem, při našich posledních setkání mu nebylo dobře, ale vždy byl statečný, celý rok natáčení jsme žili ve strachu. | Video: DVTV, Emma Smetana
Sledujeme on-line
17:18

Vážení čtenáři, tímto náš on-line přenos končí. Děkujeme vám za pozornost a budeme se těšit někdy příště.

17:12

Jak by mohl vypadat Gottův pohřeb se státními poctami? Přečtěte si v naší grafice:

16:33

Soustrast vyjádřil také zpěvák a autor titulní písně Gottova posledního studiového alba Marek Ztracený. "Jsem z toho mimořádně smutný, i když to člověk nějakým způsobem čekal. Karel byl skvělý člověk, vždycky pozitivní a i přes svůj úspěch byl takovým úkazem lidskosti. Není žádný jiný zpěvák, ke kterému bych takhle vzhlížel. Jeho život byl krásný a bohatý, to, co dokázal, je neskutečné. Jediné, co mě mrzí, je, že se ty naše cesty nepropletly dříve, protože jsem přesvědčený, že by ještě vznikly velké věci," řekl.

Karel Gott své album nazval dle písně Ta pravá, kterou mu napsal Marek Ztracený (vlevo).
Karel Gott své album nazval dle písně Ta pravá, kterou mu napsal Marek Ztracený (vlevo). | Foto: Martin Kubica, Supraphon
16:00

Zavzpomínejte s námi na Karla Gotta. V našem speciálu naleznete na jednom místě galerie, vzpomínky kolegů i komentáře k jeho úmrtí.

15:44

Kondolenční knihu poskytne k vyjádření soustrasti také české velvyslanectví ve Vídni.

15:33

V Plzni, rodišti slavného zpěváka, chtějí po Karlu Gottovi pojmenovat divadlo. Navrhl to předseda plzeňské městské organizace ČSSD Michal Chalupný. Gottovo jméno by podle něj mohlo nést dosavadní Nové divadlo, otevřené před pěti lety. "Karel Gott byl určitě nejvýznamnější kulturní osobností z Plzně za několik posledních desetiletí a určitě si ve svém rodném městě zaslouží památku," řekl Chalupný.

15:21

Státní vlajky na Pražském hradě, stejně jako na zámku v Lánech, zůstanou podle Ovčáčka stažené na půl žerdi až do Gottova pohřbu.

15:19

Prezidentův mluvčí reagoval na Forejtovu kritiku tweetem.

15:18

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt uvedl, že stažením vlajek na půl žerdi po Gottově smrti Hrad porušil protokol. "To je něco, co nepochopím. Jsem z toho smutný a zoufalý. Protože státní vlajka na půl žerdi může vlát jenom v den vyhlášeného státního smutku," řekl serveru Lidovky.cz. "Kdykoliv vlaje jindy, evokuje se domnění, že nás napadl nepřítel, země byla obsazena a na znamení stahujeme vlajku," dodal Forejt.

14:52

Bývalý ministr Ivan Pilip vyjádřil na Twitteru názor, že by v katedrále sv. Víta neměly mít pohřeb osobnosti, které se nehlásily ke katolické víře.

14:49

Prezident Miloš Zeman dnes po jednání států visegrádské čtyřky připomněl, že si s Gottem telefonoval u příležitosti zpěvákových narozenin. "Tehdy jsme se dohodli, že pozvu mistra Gotta, jeho paní a jeho dvě dcery do Lán. Bohužel nejdřív dostal zápal plic, potom leukémii. Je mi to nesmírně líto, byl to zpěvák, který spojoval mnohé a mnohé generace. To se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří," řekl prezident.

14:24

Předsedu Senátu Jaroslava Kuberu zastihla zpráva o Gottově smrti v Mongolsku. Rodině vyjádřil upřímnou soustrast.

13:30

Pohřeb se státními poctami měl poprvé v roce 2010 bývalý ministr spravedlnosti a ombudsman Otakar Motejl.

13:08

Ačkoli vláda stále čeká na oficiální vyjádření Gottovy rodiny ohledně pohřbu se státními poctami, Lubomír Zaorálek, který s blízkými zesnulého zpěváka hovořil, včera naznačil, že by rodina o takový ceremoniál stála.

12:50

V roce 2016 vláda zamýšlela uspořádat pohřeb se státními poctami sportovní gymnastce Věře Čáslavské, o státním pohřbu se mluvilo i po úmrtí atleta Emila Zátopka. V obou případech uspořádání takového pohřbu odmítla rodina.

12:49

Státní pohřeb měli v minulosti například prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda a Václav Havel. Generál a politik Alois Eliáš se státního ceremoniálu dočkal až 64 let po své smrti v roce 2006.

12:27

Kandidát na předsedu TOP 09 Tomáš Czernin označil snahu nahnat politické body na smrti Karla Gotta za hyenismus.

12:15

"Projev naprosté devalvace hodnot a morální kýč," hodnotí státní pohřeb pro Karla Gotta kněz a filozof Tomáš Halík. Podle něj tak nyní stojí církev před morálním dilematem, zda zapůjčit pro obřad katedrálu sv. Víta.

11:47

Ohledně způsobu pohřbu Karla Gotta se jednání zatím neposunula, vláda čeká na stanovisko rodiny, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

11:46

Babiš chce odpoledne sdělit veřejnosti datum a místo konání Gottova pohřbu. Podle něj to bude pohřeb se státními poctami, ne klasický státní pohřeb.

11:01

Připomeňte si ženy, které vstoupily do života Karla Gotta:

10:58

Do budovy Českého rozhlasu v Brně přicházejí dnes od rána lidé napsat vzkaz do kondolenční knihy zemřelému zpěvákovi Karlu Gottovi. Na jejím umístění v budově se dohodlo město s brněnským rozhlasem, kde Gott nahrál několik písní. Jiří Kokmotos z Českého rozhlasu Brno ČTK řekl, že se k akci připojila i studia v Hradci Králové nebo Olomouci a Praze. Několik svíček u zpěvákovy fotografie lidé zapálili i na náměstí Svobody v Brně. 

10:56

Pietní místo zřídilo dnes také vydavatelství Supraphon ve své prodejně na Jungmannově náměstí. Vyvěsili zde plakát, který nechali k této příležitosti vyrobit. Lidé už před výlohu začali nosit svíčky, řekl za vydavatelství Vladan Drvota.

Další pietní místo zřídila pražská konzervatoř, kde Gott studoval. Ve středu sem přicházelo mnoho lidí, včetně cizinců. Pietní místo je u hlavní budovy za Rudolfinem, v ulici Na Rejdišti. Lidé sem mohou nosit květiny a zapalovat svíčky, uvedl ředitel konzervatoře Petr Čech.

Pietní místo na Pražské konzervatoři
Pietní místo na Pražské konzervatoři | Foto: Michaela Salačová
10:54

I druhý den po smrti Karla Gotta lidé od rána přicházeli vzdát zpěvákovi úctu a vyjádřit soustrast pozůstalým k vile rodiny na pražské Bertramce, zapalovali svíčky a pokládali květiny. Svíček se dopoledne shromáždilo už víc než tisíc. Pietní místa vznikají také jinde v Praze i v dalších městech.

Foto: Jakub Plíhal
09:52

"Tyátr a PR kýč," říká bývalý premiér Mirek Topolánek k návrhu politiků uspořádat pro Gotta státní pohřeb.

09:49

"Nafouknutá pompa tyátru, který chystají, je zahanbující vizitkou nás všech, kteří jsme dopustili, aby takováto parta tam seděla," píše o politicích v souvislosti s plánem uspořádat státní pohřeb pro Gotta psychiatr Radkin Honzák na blogu Aktuálně.cz.

09:46

Státní pohřeb ano, či ne? Politici se neshodnou. Senátor Marek Hilšer je například proti.

08:54 Zpěvák Karel Gott.

Úmrtí Karla Gotta dominuje čtvrtečním vydáním nejen hlavních českých deníků, ale také těch slovenských. 

"Smrt Karla Gotta rozplakala 16 milionů Slováků a Čechů. Zlaté slavíky bral jako kombajn. Jeho hlas znal celý svět," napsal například nejčtenější slovenský list Nový čas, který ve svém logu otiskl černou stuhu. Deník článkům o Gottovi vyhradil většinu vydání.

I v českých denících převládají zprávy o Gottových slavných hitech, životních etapách, zdravotních problémech, ohlasy jeho kolegů, politiků, sportovců i dalších osobností veřejného života zabraly několik novinových stran.

08:05 Zpěvák Karel Gott.

"Ta zpráva nás zastihla ve stejném studiu, ve kterém jsme se s Karlem setkali. Srdce nehasnou a jeho nezhasne nikdy," napsala ve středu večer na své facebookové stránce kapela Kryštof, která s Gottem spolupracovala.

07:15

"O Karlu Gottovi jistě lze říct, že byl profesionálem. Dobrým hudebníkem, který na sobě tvrdě pracoval, sledoval trendy a chtěl být blízko svému publiku. Právě to jej ale také rychle odklonilo od původní rokenrolové alternativy k naplňování vyzkoušených vzorů," hodnotí zesnulou hudební legendu novinář Petr Fischer.

06:54

"Jeho úmrtí je velmi srovnatelné s pocitem, když odešel můj táta. Překvapoval mě svou velkorysostí a naučil mě být v naší profesi mnohem zodpovědnějším," říká na adresu Karla Gotta v rozhovoru pro DVTV hudebník Ondřej Brzobohatý.

21:22

"Oddanost a věrnost mnohonásobného Zlatého a Českého slavíka svému poslání vnímám jako velmi inspirující. Rada Městské části Praha 5 bude zvažovat vzdání pocty jeho celoživotnímu dílu pojmenováním ulice," uvedla v tiskové zprávě starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

19:41

Před dnešním fotbalovým zápasem Ligy mistrů uctila zpěvákovu památku také Slavia s Borussií Dortmund.

Slavia uctila před zápasem LM s Borussií Dortmund památku zesnulého zpěváka Karla Gotta
Slavia uctila před zápasem LM s Borussií Dortmund památku zesnulého zpěváka Karla Gotta | Foto: Reuters
17:42

Mluvčí Gottovy rodiny Aneta Stolzová uvedla, že bližší informace o smutečním rozloučení budou brzy zveřejněny na Gottových oficiálních webových stránkách www.karelgott.com.

17:37

Televize kvůli zpěvákovu úmrtí přerušily dnešní vysílání mimořádnými vstupy a chystají změny večerního programu. Internet zaplavily příspěvky fanoušků, na Seznamu zpěváka za hodinu hledalo 80 000 uživatelů. Po zveřejnění informace o umělcově smrti vzrostl datový provoz v síti portálu Seznam.cz o třetinu až na 84 Gbit/s. Podle dat vyhledávače Seznam.cz jde za poslední dekádu o absolutní rekord v počtu hledaných slov během několika hodin.

17:13

Podle Babiše by se smuteční mše mohla uskutečnit v katedrále svatého Víta. Považoval by to za adekvátní vzhledem k tomu, jak významnou osobností Gott byl. "Čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát a jaké měl pan Karel Gott představy," řekl po zasedání vlády Babiš. Nechtěl spekulovat o tom, zda by se mohl obřad konat na jiném místě, datum pohřbu zatím určeno není.

16:42 Zpěvák Karel Gott.

K bydlišti Karla Gotta chodí jednotlivci, páry i skupinky všech věkových kategorií. Někteří přináší svíčky, jiní květiny. Dvě dívky vhodily pozůstalým do schránky ručně psaný vzkaz.

Před domem Karla Gotta
Před domem Karla Gotta | Foto: Radek Dragoun
16:38

Česko se rozloučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem státním pohřbem. Den pohřbu bude rovněž dnem státního smutku. Na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) to dnes na mimořádném jednání schválila vláda. Rozhodnutí je podmíněno souhlasem Gottovy rodiny, řekl na tiskové konferenci předseda vlády. 

15:57

Mistře, byl jste mým idolem, osobním i profesním, napsal na svůj Twitter zpěvák Adam Mišík.

15:49

Moderátor Leoš Mareš vzpomíná na Karla Gotta.

15:35

Podle Siegela, jehož společnost Jupiter-Records zastupovala například také známou východoněmeckou skupinu Dschingis Khan, se Gott stal díky svému zpěvu  "vývěsním štítem" tehdejšího Československa. 

15:34

Karel Gott a jeho nejoblíbenější role:

Hvězda Comebacku i Lucifer. Karel Gott a jeho nejoblíbenější role

Hvězda Comebacku i Lucifer. Karel Gott a jeho nejoblíbenější role
Hvězda Comebacku i Lucifer. Karel Gott a jeho nejoblíbenější role | Video: Aktuálně.cz
15:29

"Naše přátelství vydrželo dodnes, naposledy jsme si volali před dvěma týdny, předtím čtyři týdny zpátky. Pokoušel jsem se ho povzbudit, ale vždycky se nakonec vyptával spíš on mě. Byl to okouzlující, báječný člověk," vzpomíná producent Siegel. 

15:17

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda ve své glose vysvětluje, co znamenal Karel Gott pro českou ekonomiku, díky čemu se mu podařilo uspět v tuzemsku i v zahraničí a zamýšlí se nad tím, jaký vliv by měl, kdyby zpíval anglicky.

15:28

"Byl to jeden z mých nejlepších přátel, jeden z nejlepších zpěváků v mém pracovním životě a jeden z nejsrdečnějších umělců, které jsem kdy poznal," vzpomíná pro Aktuálně.cz producent Ralph Siegel. S Gottem spolupracoval na přelomu 70. a 80. let, napsal pro něj píseň Babička. Ta se později stala jedním z největších zpěvákových hitů v Německu. 

Foto: Wikimedia Commons - Biograf1234 (CC BY-SA 4.0)
15:16

Video s komentářem premiéra Andreje Babiše k úmrtí Karla Gotta:

14:57

"Musíme zásadně respektovat to, co chce rodina, ale mám informaci, že by rodina Karla Gotta o státní pohřeb stála," prohlásil ministr kultury Lubomír Zaorálek.

14:56

Na Twitteru kondoloval také německý velvyslanec v Praze Christoph Israng. 

14:46

Prezident Miloš Zeman rozhodl stáhnout až do pohřbu Karla Gotta státní vlajky na Pražském hradě a v Lánech na půl žerdi.

14:43

Gottův dlouholetý spolupracovník Felix Slováček na dotaz České televize, jak si Gotta bude připomínat, řekl: "Já si ho nemusím připomínat, já ho mám v sobě. Mám ho úplně pod kůží, já ho mám pořád v srdci."

Felix Slováček
Felix Slováček | Foto: ČTK
14:40

Slavia uctí památku Karla Gotta po rozcvičce obou týmů před dnešním zápasem Ligy mistrů.

14:30

Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová označila Gotta za svůj vzor na jevišti. "Znala jsem ho od svých studentských let, kdy mi dal příležitost být jeho hostem a dal mi mnoho užitečných rad. Měla jsem příležitost se od něho hodně naučit. Vždycky jsem ho obdivovala a měla jsem k němu úctu dodnes, i když jsme si už jako kamarádi tykali. Byl to obdivuhodný pokorný člověk, který miloval svoji profesi," sdělila Filipová.

Foto: MC Consultant
14:01

Jedinou útěchou pro rodinu, vydavatele i všechny fanoušky po smrti Karla Gotta je to, že ho ještě mnohokrát uslyšíme, řekla ředitelka Supraphonu.

13:47

Na zesnulého zpěváka Gotta vzpomínají i v Doubicích na Děčínsku, kde měl chalupu. Zastupitelé vytvořili pietní místo u kostela, lidé tam nosí květiny.

13:47

Zpráva o Gottově úmrtí zasáhla i fotbalový tým z Dortmundu, pro který česká legenda v roce 1996 nazpívala klubovou hymnu Borussie ve stylu slavného hitu Včelka Mája. "Odpočívej v pokoji, Karle Gotte," uvedla Borussia na sociální síti.

13:41

"Všechna velká slova už byla řečena, takže mohu jenom dodat, že po Karlovi zůstane prázdno," podotkl hudebník Ondřej Hejma.

13:40

S velkou lítostí přijali zprávu o úmrtí Gotta také bratři Jan a Václav Neckářovi. "Měli jsme ho rádi, od doby, kdy začínal, byl něco jako zjevení. S mým bratrem (Václavem Neckářem) si stejně jako třeba s Waldemarem Matuškou nekonkuroval, protože každý měl své jiné publikum," uvedl hudebník Jan Neckář. "Pamatuju se, že když jsme ho na začátku šedesátých let poprvé viděli v televizi, naše maminka prohlásila, že jednou bude hrozně moc slavný. A nemýlila se," dodal.

13:23

Pražský arcibiskup Dominika Duka uvedl, že se za zemřelého Karla Gotta a jeho rodinu modlí. Bude také respektovat přání rodiny zesnulého ohledně jeho pohřbu.

13:09

"Státní pohřeb Karla Gotta a den státního smutku podpořím, pokud to bude v souladu se zájmy jeho rodiny a na dnešním jednání vlády na toto téma vzejde diskuse," řekl pro Aktuálně.cz ministr průmyslu Karel Havlíček.

13:08

Soustrast rodině vyjádřil také europoslanec Tomáš Zdechovský.

13:04

Textař Michal Horáček označil Gotta za "posla dobrých zpráv i dobách, které nebyly zvlášť dobré". "Karel Gott byl v jistém smyslu více než člověk, byla to instituce. Jeho hlas provází celý můj život. Disponoval nějakým zvláštním kouzlem, které na mě tolik nepůsobilo, ale byl jsem svědkem toho, jak mohutně působí na spoustu lidí. On chtěl být vždycky poslem dobrých zpráv, což mu mnozí vyčítali, protože byl poslem dobrých zpráv i v dobách, které zvlášť dobré nebyly. Ale on nabízel jistotu a uklidnění a je vidět, že kápnul obrovskému počtu lidí do noty," sdělil Horáček.

Michal Horáček
Michal Horáček | Foto: Tomáš Cetkovský
13:04

Hudebník a organizátor festivalu Benátská! Petr Pečený si podle svých slov na Gottovi cenil zejména toho, že si uměl dělat legraci sám ze sebe. "To je u umělců jeho rozměru velmi neobvyklé. S Karlem jsme se naposledy potkali, když jsme za ním byli s Lou Fanánkem Hagenem u něho doma na Bertramce ohledně knížky vzpomínek, kterou psal. On od nás chtěl, abychom si vzpomněli na tu kapitolu, kdy jsme rozjeli akci Gott na hrad. Celou dobu vyprávěl vtipy a strašně jsme se u toho nasmáli. Strašně si vážím toho, že jsem ho mohl poznat a že jsme, myslím, byli přátelé," uvedl Pečený.

12:56 Zpěvák Karel Gott.

Pieta u vily Karla Gotta na pražské Bertramce.

Pieta u vily Karla Gotta na pražské Bertramce
Pieta u vily Karla Gotta na pražské Bertramce | Foto: ČTK
12:50

Kondolence amerického velvyslance v Praze. 

12:49

Vláda se dnes mimořádně sejde kvůli organizaci státního pohřbu Karla Gotta.

12:45

Na úmrtí zpěváka reaguje také bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

12:43

"Díky němu jsem si uvědomil, že ti největší mistři a ty největší osobnosti bývají nejvíce pokorní a skromní lidé a také houževnatí a disciplinovaní. Jeho síla a slušnost by v nás měly zůstat a také dar být vstřícný a velkorysý k lidem," popisuje hudebník a herec Ondřej Brzobohatý.

12:40

Smrt zpěváka Karla Gotta zasáhla i sportovní svět. Své kondolence poslali hokejista Jaromír Jágr, judista Lukáš Krpálek či bojovník Karlos Vémola.

12:36

O Karlu Gottovi promluvil pro Aktuálně.cz i zpěvák Michael Kocáb. "Je to velká ztráta pro naši populární hudbu. Jak se ukázalo, Karel Gott byl opravdu stálice, která nepodléhala běhu času, byl schopný do poslední chvíle zásobovat posluchače novými písněmi. Měl navíc až do konce neuvěřitelnou energii a jiskru, která ho odlišovala od jiných zpěváků. Za svou kariéru získal obrovský počet posluchačů, nejen v Čechách, ale také třeba v západním Německu. Byl jim velmi oddaný a velmi často je zdůrazňoval. Byl to laskavý člověk a myslím si, že jeho klady převažovaly nad časem vynucenými poklesky spojenými s kariérou během komunismu. Částečně bych i řekl, že za ně nenese vinu, protože mu komunisti nadbíhali, Gustav Husák klečel na kolenou a prosil, aby se Karel Gott vrátil ze západního Německa. Já si Karla vážím, protože se zastával lidí, kteří byli perzekvováni režimem. Zastával se i Pražského výběru a přitom to nestavěl na odiv, nikdy nám to neřekl. Dozvěděl jsem se to až při zkoumání spisů ke své nové knize, kterou vydávám v listopadu. Velmi jeho smrti lituji, odchází opravdu hvězda."

Michael Kocáb
Michael Kocáb | Foto: DVTV
12:36

V Gottově rodné Plzni vlaje na radnici černý prapor. 

12:33

"Byl to jeden z největších Čechů, kterého jsme měli tu čest zažít. Mysleli jsme si, že tu s námi bude vždycky, a je to samozřejmě obrovský zásah do srdcí národa. Provázel mě od dětství, těžko se hledají slova. Svolal jsem dnes mimořádné zasedání Vlády České republiky s jediným bodem, uspořádání státního pohřbu Karla Gotta a vyhlášení dne smutku," řekl na tiskové konferenci premiér Babiš.

12:25

Babiš k úmrtí Gotta:

Přímý přenos: Vyjádření premiéra Babiše k úmrtí Karla Gotta

Video: ČTK
12:24

Zpěvačka Ida Kelarová: "Na pana Gotta vzpomínám jako na poctivého muzikanta, který si svou cestu poctivě vyšlapal, a proto na ní taky tak dlouho vydržel. Lidí jako on si nesmírně vážím a budu na něj vzpomínat s nesmírnou úctou. Pan Gott pro mě byl opravdový umělec. Zazpíval si i několikrát s mým tatínkem, když ještě žil," uvedla zpěvačka pro Aktuálně.cz.

12:22 Zpěvák Karel Gott.

Karel Gott na archivním snímku z roku 2019. Jedna z posledních fotografií, které se objevily na Facebook účtu Karla Gotta.

Karel Gott na archivním snímku z roku 2019. Jedna z posledních fotografií, které se objevily na Facebook účtu Karla Gotta.
Karel Gott na archivním snímku z roku 2019. Jedna z posledních fotografií, které se objevily na Facebook účtu Karla Gotta. | Foto: ČTK
12:49

Ruská agentura TASS poznamenala, že Gott během své pěvecké dráhy nahrál více než 2000 písní. Nejprodávanějším podle TASS zůstává album Karel Gott, které vyšlo v Sovětském svazu v roce 1977 nákladem 4,5 milionu kusů. 

12:21

"Jsem z toho zdrcený, na nic jiného v podstatě nemyslím, je to hrozné. Myslím, že tady teď bude takové vakuum. Musíme se připravit na novou éru bez Karla Gotta," řekla moderátor Jan Rosák.

12:19

"Jen jen málo lidí, kterým se podařila taková světová kariéra, jako jemu. Kdo z východního bloku to dotáhl až do Las Vegas?" hodnotí Gottovu úspěšnou kariéru východoněmecký bavič Gunther Emmerlich. "Byla radost s ním po práci zajít na něco k pití," dodává pro server Bild. 

12:17

Před pražskou vilou Karla Gotta se objevily první květiny od jeho fanoušků. U domu je i zhruba dvacítka novinářů.

12:13

Děkujeme za radost, kterou jste přinesl lidem, vzkazuje Velvyslanectví Francie v České republice.

12:13

Upřímnou soustrast vyjádřil také primátor Prahy Zdeněk Hřib:

12:16

"Bylo to v roce 1986, když jsem směl poprvé Karla doprovodit jako kytarista v kapele mého otce," vzpomíná na stránkách deníku Bild zpěvák Olaf Berger. Sám se proslavil v někdejší NDR jako člen kapely Die Virginias. "Hned jsem věděl, že je to ohromný chlapík. Jsem vděčný za řadu dalších vystoupení s ním. Jsem velmi smutný," citoval Bergera Bild. 

12:09

"Karle Gotte, veliký dík za písně, profesionalitu, lidskost a pokoru," píše na Twitter poslanec Jiří Mihola.

12:02

"Já jsem vděčná, že jsem mohla s Karlem natočit dva filmy, že jsme spolu strávili dva roky života. Stal se naší rodině velmi blízký, sám říkal, že jsme se stali s mým manželem Honzou takovou součástí jeho rodiny," popisuje dokumentaristka Olga Špátová.

"To souvisí s jeho povahou, myslím, že je naprosto výjimečná a ve spojení s tou obrovskou kariérou, to se opravdu málokdy vidí, že by tady byl někdo tak ohromný ve své profesi a zároveň tak slušný, obyčejný kluk, tak veselý a řekla bych pořád trochu klukovský. Ve všech možných situacích, které jsme točili, se pořád ze všeho radoval. Nikdy ven nepustil nic, co by se mu nelíbilo, do poslední chvilky mu šlo o dobrý výsledek, i když by člověk řekl, že už by ani nemuselo, už toho tolik vytvořil," vzpomíná.

Foto: ČTK
12:06

"Gottův hlas provázel první lásky celé poválečné generace," píše web rakouského deníku Kurier. Podle muzikologa, kterého list oslovil, stojí za úspěchem Gottových písní "šťastná, ale mimořádné složitá shoda různých faktorů". Mezi ně podle experta patří rovnováha mezi "uspokojenými očekáváními posluchačů a hudební inovací". 

12:04

"Karle, byl jsi celá léta mým učitelem, vzorem, přítelem. Česko nemá nikoho druhého, jako jsi Ty, a ani nikdy mít nebude. Pro miliony Tvých fanoušků je dneska smutný den, ale já jsem se od Tebe naučila, že svět se ani v těchto těžkých chvílích nezastaví. Jsem šťastná, že jsi byl do poslední chvíle obklopen svými blízkými, kteří Tě milují. V tuto chvíli přeju hlavně jim hodně sil. 💜," napsala na Facebooku zpěvačka Jitka Zelenková.

11:56

Na Twitteru vzpomíná také britský velvyslanec v České republice Nick Archer. Zveřejnil příspěvek se snímkem, na kterém je Gott vyfocený společně s členem kapely Beatles Johnem Lennonem a jeho partnerkou Yoko Ono. 

11:54

Spisovatel Michal Viewegh: "Já jsem měl Karla rád, několikrát jsem se s ním i osobně setkal. Naposledy jsem se ho zastával ve veřejné debatě ohledně Asociace spisovatelů, kteří požadovali, aby Gott nezahajoval knižní veletrh v Lipsku. Byl to představitel popkultury, byla to ikona. Je mi to líto," uvedl pro Aktuálně.cz.

11:51

"I když náš film neuvidí, přesně vím, co by si přál. Chtěl by, aby ten film dával lidem naději, aby nebyl nudný, abychom lidi bavili. Jako je on bavil a dělal jim radost vlastně celý svůj život, celých 60 let," vzpomíná na Karla Gotta pro Aktuálně.cz dokumentaristka Olga Špátová, která s ním natočila dva filmy.

"Mám pocit obrovského daru a obohacení, že nám Karla dal do života. A ještě bych chtěla říct, že ve filmu je spousta momentů, kdy je vidět, nebo to i lidé říkají, že tím, jak Karel zpíval a co zpíval, lidi i léčil. Že jim pomáhal v situacích nelehkých za minulé doby, ale i v situacích osobních. Dával jim nejenom zpěvem, ale i svou povahou štěstí a lék," dodává

11:50

Německý časopis Stern dal jako hlavní zprávu svého webu svůj nedávný původní rozhovor s Karlem Gottem.

11:54

"Snil o tom, že se stane malířem. Usiloval o místo na akademii, ale nebyl přijat ke studiu. Rezignoval a šel se učit elektrikářem," připomněla polská stanice RMF 24 začátky pozdějšího "Sinatry východního bloku".

11:46

Jeho písně často zněly i naší kabinou, vzpomíná na Gotta fotbalová Sparta.

11:45 Zpěvák Karel Gott.

Legendární píseň Karla Gotta Být stále mlád.

Karel Gott: Být stále mlád

"Být stále mlád, to bych si přál, být stále mlád," zpívá Gott v jednom ze svých největších hitů. | Video: Supraphon
11:44

A ještě jednou Miloš Skalka. S Gottem byl v kontaktu i v posledních letech, deník Aktuálně.cz se ho proto zeptal, jestli podle něj bylo něco, co Gotta trápilo, a čeho třeba ve svém životě litoval. "Myslím, že jediná věc, která ho mrzela, a to tak, že velmi, byl ten jeho podpis na dokumentu, kterému se později říkalo Anticharta. Tenkrát, když se to podepisovalo, tak vrchnost na všechny tak trochu ušila boudu, protože kdyby se to jmenovala Anticharta, tak to nikdo nepodepíše. Ale ono se to jmenovalo Prohlášení uměleckých svazů, a taková prohlášení herci, zpěváci, výtvarníci a další lidé z kultury podepsali spousty, akorát jim nebylo řečeno, že to je proti Chartě."  

11:46

O smrti "hvězdy za železnou oponou" informuje i americký deník Washington Post.  "Byl vzácným příkladem popového zpěváka z východní Evropy, jehož hudba se stala populární i v některých západoevropských zemích, zejména v Německu," píše list. 

11:41

Moderátor oblíbených hudebních pořadů Miloš Skalka měl ke Gottovi hodně blízko, dlouhá léta spolupracovali, Skalka měl mimo jiné s Gottem pořad v Českém rozhlase a společně připravili komplet CD ke Gottovým 80. narozeninám:

"Všichni jsme mu drželi palce, aby svou nemoc překonal, ale bohužel jsou nemoci, které se překonat nedají, i když bychom si to milionkrát moc přáli a milionkrát prosili Boha o pomoc. V Karlu Gottovi odešel nejen nejpopulárnější domácí zpěvák všech dob, ale také velmi slušný člověk, velmi empatický, velmi přející, je to obrovská ztráta. Když se člověk podívá na jeho kariéru, počínaje koncem 50. let, kdy začínal zpívat v kavárně Vltava, tak je jasné, že už ji nikdo nikdy nebude opakovat v takové razanci a síle jako právě Karel Gott," uvedl pro Aktuálně.cz. 

11:37

"Karel byl fantastický zpěvák. Byl osobnost, ale vždy velmi příjemný, těžký profesionál," vzpomíná na kolegu z branže slovenský zpěvák Pavol Habera v rozhovoru pro deník SME. 

11:36

"Odmítám tomu věřit, že Karel zemřel, myslím si, že vždy zůstane v nás. Jeho láska k životu a k tomu, co dělal, nemůže jen tak zmizet. Přeji mu lehkou zem," uvedla pro Aktuálně.cz zpěvačka Hana Zagorová.

11:34

Smrt Karla Gotta v Polsku zaznamenal už i jeden z největších deníků Rzeczpospolita. 

11:33

Videovzpomínky českých osobností na Karla Gotta: 

Způsobil poprask, odlišoval se od všech, dokázal oslnit. Hvězdy vzpomínají na Gotta

Způsobil poprask, odlišoval se od všech, dokázal oslnit. Hvězdy vzpomínají na Karla Gotta
1:34
Způsobil poprask, odlišoval se od všech, dokázal oslnit. Hvězdy vzpomínají na Karla Gotta | Video: Česká televize
11:31

"Pro mě jsou nesmrtelní ti lidé, po kterých zůstane něco viditelného. Karel Gott, ten bude nesmrtelný navždy, protože toho po něm zůstalo hrozně moc, hodně toho za život zvládl. Půjde do učebnic a všichni na něj budou vzpomínat," říká spisovatel Miloš Zapletal, který o Karlu Gottovi psal ve svých knihách. "Velmi jsem si ho vážil a byl to opravdu neobyčejný člověk i lidsky, prostě dobrej chlap," dodává pro Aktuálně.cz.

11:28

Připomeňte si život a dílo Karla Gotta ve speciální infografice, kterou deník Aktuálně.cz připravil k 80. narozeninám českého slavíka, jež oslavil letos v létě.

11:27

"Byl to obrovský profík. Vzpomínám si na jednu historku, kdy jsme s jazzovým kvartetem hráli v osmdesátých letech v jazzklubu v Německu v Mnichově a on nám tam obrovsky pomohl. Všechny honoráře se tenkrát musely odevzdat a 50 až 70 procent nám sebrali. My jsme obvykle proto udělali ještě malý koncert navíc, v nějakém malém klubu. Tenkrát tam přišel Gott a chválil nás. My jsme z toho ale mohli mít velký problém, on se ale za nás postavil a řekl, že to je v pořádku. Jeho slovo tam mělo váhu a on nás tehdy zachránil," zavzpomínal na Mistra pro Aktuálně.cz klávesista Emil Viklický.

11:25 Zpěvák Karel Gott.

Karel Gott si zahrál v pohádce Draka bolí hlava.

Karel Gott si zahrál také v pohádce Když draka bolí hlava

0:36
Video: csfd
11:23

"Potkali jsme se v divadle Semafor, kde jsem s ním spolupracovala přes kapelu Metropolitan. Byl to absolutní profík, muzika pro něj byla celý život. Nechal tu spoustu úžasné muziky," řekla pro Aktuálně.cz jazzová zpěvačka Eva Emingerová.

11:32

Na Twitteru se na Karla Gotta vzpomíná v mnoha jazycích. Příspěvky jsou často doprovázeny animací postaviček ze seriálu Včelka Mája, pro který Gott nazpíval titulní píseň. Kromě Evropy vystupoval například i v Sovětském svazu nebo asijských zemích. 

11:20

Ministerstvo kultury k úmrtí Karla Gotta:

11:19

Zpěvák Daniel Bárta pro Aktuálně.cz: "Před chvílí jsem se dozvěděl, že umřel Jindra Vobořil, který se mnou zpíval v Jesus Christ Superstar, a následně i to, že zemřel Karel Gott. Byly to dvě facky najednou, sečetlo se to v tom smyslu, že jsem z toho upřímně lidsky smutný. S Karlem Gottem nás nepojilo nějaké velké přátelství, ale byl to člověk, kterého lidi měli rádi a měl dvě děti. To našince vždycky zasáhne. Upřímnou soustrast jeho rodině, budiž mu země lehká."

11:19

Zemřel český král popu, píše jeden z nejčtenějších ruských serverů Life.ru. Portál Gazeta.ru uvedl, že "dozpíval zlatý hlas". Zejména starší generace Rusů Gotta dobře znala, byl nejznámějším českým umělcem v Rusku.

11:18

"Celý život jsem ho poslouchala, je mi to líto. Naposledy mne dojal svou písní, kterou nazpíval se svou dcerou Charlottou," uvedla pro Aktuálně.cz zpěvačka Eva Pilarová.

11:10

Premiér Andrej Babiš navrhne vládě, aby se Česko rozloučilo s Gottem formou státního pohřbu v katedrále svatého Víta. Bylo by to adekvátní, řekl premiér ČTK. S tím souhlasí i ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

11:07

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ke Gottově úmrtí:

11:05

Zpráva o zpěvákově smrti je v tuto chvíli na prvním místě titulní strany webu německého bulvárního listu Bild. "V Karlu Gottovi zemřel velký tenor a zpěvák populární hudby," konstatuje a připomíná, že Gott za svůj život prodal přes 50 milionů nahrávek. 

Foto: Bild.de
11:04

Reakce režiséra Jana Hřebejka

11:01

K úmrtí Karla Gotta se vyjádřil i zpěvák kapely Kryštof Richard Krajčo:

View this post on Instagram

🖤

A post shared by Richard a Karin Krajčovi (@richard_a_karin) on

11:07

Týdeník Spiegel připomíná duet Srdce nehasnou, který Gott nazpíval letos v květnu se svou dcerou Charlotte. 

Karel Gott s dcerou Charlotte - duet

Video: Youtube: SUPRAPHON
11:00

Reakce zpěvačky Lucie Bílé:

View this post on Instagram

Slova jsou zbytečná. 🖤

A post shared by Lucie Bílá (@luciebila) on

10:58

Smrti Karla Gotta si v Polsku všímá jeden z nejčtenějších portálů Onet.pl. V článku rekapituluje jak jeho uměleckou kariéru, tak i politické názory. Gott je vedle Heleny Vondráčkové jedním z nejznámějších Čechů v Polsku.

10:57

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung připomíná, že Gottovi se přezdívalo "Zlatý hlas z Prahy" nebo "Sinatra východu". Známým se v cizině stal písněmi jako Včelka Mája, Babička nebo Lady Karneval. 

10:54

Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět, říká ministr vnitra Jan Hamáček

10:53

Nikdy nezapomeneme, napsal na Instagramu zpěvák Leoš Mareš, který s Gottem nazpíval speciální verzi písně Být stále mlád.

View this post on Instagram

Nikdy nezapomeneme..

A post shared by Leoš Mareš (@leosmares) on

10:50

Na zpěváka vzpomíná také režisér Zdeněk Troška. "Kdyby všichni byli takoví lidé, jako byl Karel Gott, tak by bylo dobře v tomto státě. Byl to člověk velice skromný, chytrý, vzdělaný, slušný a miloval lidi. Je ho obrovská škoda," řekl Aktuálně.cz režisér. 

10:53

O úmrtí zpěváka informuje většina německých médií. Zpěvák byl v německojazyčných zemích velmi oblíbený. V Německu vydával desky a vyprodával sportovní haly. Na konci 60. let stanul dvakrát v čele žebříčku německé hitparády. V roce 2017 pak obdržel cenu Goldene Henne za celoživotní dílo. Gott ist tot, píše například německý týdeník Spiegel. Kromě zpěvákova jména věta znamená také "Bůh je mrtev". 

10:49

Lidé na sociálních sítích sdílí své nejoblíbenější písně Karla Gotta. Pro architekta Adama Gebriana je to Ráno jedu dál. 

10:49

"Kája je… teda byl úžasný v tom, jak dokázal nést svou nemoc s noblesou a rozdával se do poslední chvíle. Je mi to strašně líto. Ještěže se podařil dotočit ten film," uvedla ve své vzpomínce na zpěváka pro Aktuálně.cz jeho kolegyně Marta Kubišová.

10:45

Premiér Andrej Babiš vzpomíná, že Gott ho provázel již od mládí. 

10:42

Kondoluje také sedmadvacetiletý raper Johny Machette. 

10:35

K úmrtí Gotta se vyjádřil prezident Miloš Zeman. 

Zpěvák Karel Gott.

Zpěvák Karel Gott zemřel v úterý krátce před půlnocí v rodinném kruhu. 

Magazín ČTK Magazín, ČTK
Aktualizováno 3. 10. 2019 16:35
 

Právě se děje

Další zprávy