Odchod z Gaia Mesiah nešlo odkládat, říká Marka Rybin

Michal Pavec
27. 7. 2008 18:40
Její nové angažmá ve Skyline uvidí i Sázavafest
V objetí Skyline
V objetí Skyline | Foto: Jana Kusalová, www.skylineweb.cz

Rozhovor - Tak expresivní pódiový projev, jaký dává všanc zpěvačka Marka Rybin, se jen tak nevidí. Zpěv oscilující mezi hlasem tesknící víly a norského metalisty, k tomu pohybové kreace hodné někdejší špičkové atletky.

Na scénu ji uvedla úspěšná spolupráce s ekologickými rockerkami Gaia Mesiah. Na jaře ale přišel náhlý odchod z kapely a brzy na to ještě nečekanější angažmá u elektropopových Skyline. Novou atrakci letních přehlídek uvidí i Sázavafest, který začíná ve středu v Kácově.

"Taneční muziku jsem vždycky poslouchala, poslouchám a budu poslouchat. A teď už ji budu dokonce i dělat a tvořit!" říká zpěvačka a společně s dalšími radostnými vykřičníky - kterými se to v jejích odpovědích jen hemží - hledí do budoucnosti.

V posledních měsících už to v Gaia Mesiah nebyla taková pohoda jako na téhle fotografii
V posledních měsících už to v Gaia Mesiah nebyla taková pohoda jako na téhle fotografii | Foto: Oficiální stránky kapely
 

Opustila jste dívčí kapelu, teď pro změnu účinkujete v čistě pánské formaci. Jak velká to je změna?
Je to změna. Kluci umí třeba lépe poradit, co holce sluší, a co je naopak zbytečný. Navíc jsou mladší a mně věkově bližší, takže si spolu i víc rozumíme. Jejich styl i vkus jsou mi hodně blízké.

Když jste odcházela z Gaia Mesiah, prohlašovala jste, že se vydáte na sólovou dráhu. Nakonec jste zakotvila u zavedených Skyline. Vlastní kariéru jste tedy zavrhla?
Věděla jsem, že po odchodu z Gaii chci rozhodně zpívat dál, protože mě to baví a dobře se mi při tom relaxuje. A nabídka od Skyline? Ta přišla jako z čistého nebe (smích). Takovou muziku jsem totiž plánovala dělat. Prostě skvělý!

Před rokem vydali Gaia Mesiah ceněnou desku Alpha Female a váš producent Jaz Coleman prohlašoval, že vás dostane do Evropy. Proč jste odešla na vrcholu úspěchu?
Myslím si, že to celé bylo úplně jinak a mediálně se to nafukovalo.

Marka v dresu Skyline na největším festivalu Rock for People
Marka v dresu Skyline na největším festivalu Rock for People | Foto: Martin Šuvarina, www.techno.cz

Odchod z kapely jste zdůvodnila tím, že jste se chtěla vydat jinou hudební cestou. Můžete být trochu konkrétnější, v čem vám už Gaia Mesiah "vadila"?
Nikdy jsem neměla nic proti muzice. Osobní vztahy samozřejmě od listopadu silně ochladly. V takové atmosféře jsem nechtěla být ještě dalšího půl roku, proto byl odchod tak náhlý a rychlý. Bylo to hodně psychicky náročné a odráželo se to i na mém stavu mimo kapelu. Teď jsem opravdu spokojená, stejně tak i moji nejbližší!

Zavřete oči a představte si, že stojíte na pódiu; jednou v dresu Gaia Mesiah a jednou jako zpěvačka Skyline. V čem jsou ty dva pocity jiné?
Jsou prostě jiné a vzájemně nesrovnatelné.

No je to změna. Od ekologicko-politických aktivistek k elektropopovým hédonikům oslavujícím město a jeho lenošivý způsob života. Má to souvislost s vaším "dospíváním" nebo i svatbou?
Ne ne, neměřím muziku podle nějaké ideologie, ale podle toho, jak na mě působí svou vlastní energií. A energii mají Skyline taky, stejně jako ji měla Gaia.

Bývalou atletku v sobě Marka Rybin nezapře
Bývalou atletku v sobě Marka Rybin nezapře | Foto: Oficiální stránky kapely

Někde jsem četl, že jste se s dnes už bývalými spoluhráčkami seznámila při venčení psa. Jak jste se seznámila se Skyline; kdo si vybral koho a kvůli čemu?
Znali jsme se z festivalů. Kluci si vybrali mě! A z jakého důvodu? Myslím, že ze začátku byl pro ně tenhle nápad docela velká legrace.
 
Soudě podle zvuku Gaia Mesiah by se nezdálo, že budete inklinovat k taneční hudbě a dubu. Oslovuje vás ta hudba něčím? A poslouchala jste ji už předtím?
Taneční muziku jsem vždycky poslouchala, poslouchám a budu poslouchat. A teď už ji budu dokonce i dělat a tvořit! Hurá!

Kdo se víc změní: Vy, nebo Skyline? Rozhodli se, že vyrazí ke kytarám?
Uvidíme!

Když jsem se na YouTube díval na vaše vystoupení se Skyline, připadalo mi, že jste trochu ustoupila z vaší tradiční živelné "atletické abecedy". Bude váš projev se Skyline jiný?
Po posledním koncertě jsem tedy byla zpocená úplně stejně jako s bývalou kapelou.

Hodně charakteristický byl vždy i váš zpěv. Od jemných nápěvů se po téměř deathmetalové chroptění. Byl to vztek nebo uvolnění?
Každopádně teď si chci chvilku užívat krásného a čistého pění. Všechno vyplyne, až začneme dělat nový věci!

Na pódiu jste vždycky působila trochu drsným způsobem, ačkoliv jste agresivní tance a zpěvy často doprovázela úsměvem. Nevzbuzovala jste v potenciálních hudebních partnerech trochu obavy?
Musíte se na to zeptat kluků, jestli za mě měli obavy, ale teď už je rozhodně nemají. Nejlíp by vám asi řekl můj manžel, jakej jsem strašlivej drsoň (smích).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy