Obamu uvedou do úřadu Beyoncé, Springsteen a Bono

Kultura Kultura, Red Kul
13. 1. 2009 17:45
Inaugurační oslavy budou mít podobu festivalu
Foto: Reuters

New York - Jestliže celá Obamova předvolební kampaň měla podobu spontánního mejdanu, pak v tomto duchu se ponesou inaugurační oslavy chystané na 18. ledna.

V pořadí čtyřicátý čtvrtý prezident USA Barack Obama si získal širokou podporu jak na hudební scéně, tak v Hollywoodu - a není tedy divu, že většina jeho propagátorů nyní dostala šanci vystoupit na čtyřdenním cyklu oslav spojených s uvedením do úřadu.

Vše vypukne 18. ledna na volně přístupné akci s příznačným názvem We Are One, jež se bude konat u Lincolnova památníku ve Washingtonu. Na pódiu se vystřídají Bruce Springsteen, Beyoncé, Bono, Stevie Wonder, Mary J. Blige, Sheryl Crow, Shakira i rapper will.i.am, který už loni v únoru složil pro kandidáta skladbu s ústředním heslem kampaně: Yes We Can.  Hudebníci a herci v něm recitovali části Obamových projevů.

will.i.am - Yes We Can

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Koncerty prostřídá předčítání z klíčových historických dokumentů, které přednesou Queen Latifah, Jamie Foxx nebo Denzel Washington. Celou slavnost bude přenášet HBO.

Pořadatel akce George Stevens Jr. uvedl, že byl sám překvapen dychtivostí, s jakou se mu hlásili zájemci o vystoupení na této show. „Hned první den jsme oslovili Springsteena, Bona a Gartha Brookse a v intervalu 45 minut jsme slyšeli třikrát Ano," chlubí se.

Beyoncé
Beyoncé | Foto: Reuters

„Seznam hvězd je ohromující, ale nepůjde o typický showbiz," specifikuje Stevens Jr. „Odkazujeme se na historii a chceme připomenout prezidenta Lincolna, který nás vyvedl z těžkých časů." I proto byly interpretům vybírány skladby, které mají zaznít, než aby se sázelo na jejich vlastní hity.

Další all-star akce, která se uskuteční v den Obamovy přísahy - 20. ledna - v Harmanově Centru pro umění ve Washingtonu představí na jednom pódiu Stinga a Elvise Costella.

Už v její předvečer bude Washington na mnoha místech, klubech a sálech obležen koncerty nejrůznějších žánrů. Headlinery akce s příznačným názvem Hey, America Feels Kinda Cool Again budou Beastie Boys.

V rámci Latino Inaugural Gala zahraje Marc Anthony, jazzmany bude reprezentovat Bela Fleck a Wynton Marsalis, jinde zase rapper Jay-Z, který během primárek natočil vzkaz, jenž byl prostřednictvím telefonu šířen voličům.

Foto: Greta Pratt
Čtěte také:
Greta Pratt: Jakmile vidím vlajku, dělá se mi zle

Kromě oficiálně pořádaných večírků ve Washingtonu se samozřejmě budou po celých Spojených státech konat další koncerty na podporu prezidenta, který má šanci, aby ho lidé měli skutečně rádi.

Obama tímto gestem jednak splácí dluh celebritám, které za ním stály, ale také znovu demonstruje, že s ním přichází svěžest a nevázanější duch.

Foto: Shepard Fairey

Vše tak pokračuje v duchu prezidentské kampaě, jež vykazovala všechny znaky propagace nových filmů: včetně ikonického portrétu prezidenta v barvách trikolóry od losangeleského streetartového malíře a tvůrce culture-jammingové značky Obey Giant, Sheparda Faireyho, který se stal symbolem voleb a objevil se na mnoha samolepkách, letácích a tričkách po celé zemi.

Minulý týden ho do svých zakoupila prestižní americká Národní galerie portrétů, přestože tato Instituce obrazy obvykle pořizuje až na konci funkčního období. Odcházející George W. Bush tu visí od prosince.

Fairey označil červeno-bílo-modrý portrét slovem Naděje. Galerie odmítla sdělit, kolik mu za 1,5 metru vysokou koláž zaplatila.  Time ho nedávno pověřil, aby vytvořil podobný obraz na obálku čísla, ve kterém vyhlašoval Obamu osobností roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy