Nový klip Beatles: Typická psychedelie

mor
9. 1. 2007 9:00
Videoklip - The Beatles mají "nové" album předělaných hitů s názvem Love. Nové verze se dočkala i skladba Tomorrow Never Knows včetně nového videoklipu.
John Lennon s broukem
John Lennon s broukem | Foto: EMI Music

Videoklip k mixu skladeb Within You Without You/Tomorrow Never Knows má podpořit prodej alba Love. Jde o kaleidoskopický, stylově psychedelický mix obrázků z produkce Cirque De Solil, jehož představení se stalo základem pro novou desku.

Původní klipová verze skladby Tomorrow Never Knows z šedesátých let připomíná velmi divoký, drogovými excesy poznamenaný filmový experiment. Nová verze obohacená i o motivy skladby Within You Without You nabízí technicky dokonalejší, ale stále velmi psychedelický zážitek.

Režisérem videa je Simon Histon, který se klipové produkci věnuje od počátku devadesátých let. Ve svém portfoliu má mimo jiné i práce pro Blur (This is a Low), Oasis (Supersonic), Reef (Come back brighter) nebo Robbieho Williamse (Kids).

Deska s názvem Love nabízí mixy klasických hitů, ale nejedná se "jen" o obyčejný výběr. "To poslední, co bychom chtěli, je udělat nějakou obyčejnou retrospektivu," řekl před vydáním kompilace slavný Sir George Martin, který za liverpoolskou čtyřkou stál během jejich kariéry v roli producenta.

The Beatles
The Beatles | Foto: Aktuálně.cz

Bezmála osmdesát minut hudby upravil a smíchal pro "nové století" právě on a ještě jeho syn Giles. Jednou ze třiadvaceti skladeb v modernějším střihu je i Tomorrow Never Knows, která poprvé zapůsobila na desce Revolver z roku 1966.

Ta je podle mnohých fanoušků i odborníků považována za jednu z nejlepších, která vznikla ve 20. století. Časopis Rolling Stone ji například v roce 2002 označil za nejpovedenější nahrávku všech dob.

  • Na původní klip ke skladbě Tomorrow Never Knows se podívejte ZDE

Skadbu Tomorrow Never Knows složil John Lennon, a to jinak, než bylo do té doby obvyklé - pustil se do experimentu s upravováním magnetických pásků, jako kdyby chtěl napodobyt zvuk dnešních syntezátorů.

Foto: EMI

Chtěl, aby skladba byla maximálně psychedelická a odpovídala duchu v písni použitého textu přejatého z Tibetské knihy mrtvých a díla Timothy Learyho o halucinogenech.

Producent George Martin už v té době splnil Lennonovo přání, aby na nahrávce zněl jako "Dalajlama zpívající z vrcholku hory".

Lennon také původně zamýšlel do studia Abbey Road zavést tisíc tibetských mnichů, kteří by zněli v pozadí. Tato idea vzala za své a nakonec místo nich stačily uměle vytvořené zvuky připomínající smích racků a indického sitaru.

Skladbu později podrobili vlastní revizi mimo jiné Jimi Hendrix, Phil Collins nebo Coldplay.

 

 

Právě se děje

Další zprávy