Nové klipy: Marocké atrium i pařížská galerie

Pavel Turek, tur
16. 5. 2009 9:00
U2, Jarvis Cocker, The Mae Shi a La Roux
Bono uprostřed, The Edge zleva, Adam Clayton zprava.
Bono uprostřed, The Edge zleva, Adam Clayton zprava. | Foto: Reuters

Praha - Jako kombinaci záznamu a stylizované podívané pojali U2 video k druhému singlu z alba No Line on the Horizon. Režisér Alex Courtes, který s U2 již dělal na pilotním Get on Your Boots, natočil celý klip v marockém Fezu, kde kapela skutečně nahrávala základy pro poslední desku.

Video nesourodě prolíná kapelu hrající v atriu pronajatého domu, který jim sloužil jako zkušebna a kde byla skladba Magnificent skutečně napsána, se záběry města, jež se halí do bílého sukna.

Kytarista The Edge o Magnificent hovoří jako o ojedinělé písni: „Síla těch základních akordů každého inspirovala.  Myslím, že jsme všichni věděli, že jsme přišli s něčím radostným, což se nám stává zřídka."

Nicméně song zcela pohořel v hitparádách. V Británii se nedostal ani do Top 40 a v USA to v hitparádě Billboard dotáhl nejvýš na 79. místo, což je daleko pod nejstřízlivějšími očekáváními.

Jako konceptuální umění pojal britský dandy Jarvis Cocker zkoušky na své nadcházející turné k sólové desce Further Complications. Na šest dnů se s kapelou utábořil v pařížské Gallerie Chappe na Montmartre, kde zcela veřejně pro kolemjdoucí zkoušeli nový repertoár.¨

Kromě prostého sledování kapely, jež se snaží sehrát, měli návštěvníci možnost do procesu zasáhnout návrhy, jak by kapela měla hrát znít, a dokonce se k ní mohli připojit na libovolný nástroj.

Jarvis si sám na sebe ušil i různá omezení typu, že do galerie pozval břišní tanečnici, nebo zde pořádal lekce jógy; vše s tím, že se kapela náladou musela přizpůsobit probíhajícímu dění.

„Nikdy bychom  takovou hudbu spontánně nehráli," popisuje Jarvis Cocker. Záznamy z Gallerie Chappe posloužily také jako klip pro první singl Angela.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Titul Further Comlpications vznikal pod producentským dohledem Stevea Albiniho, což je na syrovém vyznění desky znát, a představuje tak pozoruhodný střet britpopové čistoty se špínou amerického undergroundu.

Naposled se uvedli jako vtipálci, když během jediného převedli proud nadávek Christiana Balea z incidentu na natáčení čtvrtého pokračování Terminátora do taneční písně.

Nyní losangeleští rezidenti klubu The Smell vydávají video k úvodní skladbě Lamb and The Lion z loňského kritikou ceněného alba HLLLYH. Režisérkou animované bitvy armády jezdící na slonech s armádou na lvech je Natalia Stuyk. 

Hvězda ankety BBC Sound of 2009, osmdesátá léta milující -  ačkoli v nich prožila sotva rok - zpěvačka La Roux vydává již třetí singl, který předznamenává její chystaný debut. Bulletproof následuje superúspěšný In for the Kill, který to v britské hitparádě uhrál na druhé místo.

Do vydání alba stále ještě zbývá šest týdnů, nicméně sympatie k La Roux už vyjádřil i Kanye West, když klip Bulletproof, který v mnohém evokuje With Every Heartbeat švédské zpěvačky Robyn, zařadil na svůj blog.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy