Nejlepší videoklip na webu natočil mimózní zpěvák

him
25. 3. 2008 12:15
Uživatelé YouTube udělovali ceny. Uvnitř: Video
Webby awards 2007, zakladatelé YouTube Steve Chen (vlevo) a Chad Hurley.
Webby awards 2007, zakladatelé YouTube Steve Chen (vlevo) a Chad Hurley. | Foto: Reuters

New York - Server YouTube podruhé udělil ceny svým přispěvatelům. Jedno mají společné: potenciál portálu využili k proslavení sebe sama. Asi nejvíc to platí o vítězi hudební kategorie, podivínovi jménem Tay Zonday a jeho romanticko surrealistickém songu Chocolate Rain v neodolatelně somnambulním přednesu.

Celkem bylo dvanáct kategorií: kromě hudby také sport, komedie, vzdělávací videa, krátké filmy, inspirující videa, reportáž, originální video, politické video, seriál, očité svědectví a roztomilé video.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Videa nominovaná za rok 2007 vidělo čtvrt miliardy lidí a třicet milionů z nich si poslechlo studenta filosofie z Minnesoty. Okamžitě po víkendovém vyhlášení se z něj stala populární hvězda, kterou si už do svých pořadů pozvaly americké televize.

Na otázku, jaký je klíč k úspěchu, Zonday říká, to co by mohlo být definicí: stačí být originální a mít odvahu se předvést na internetu. "Nikdy nevíte, co se pak může stát," dodává s tím, že už čeká agenty se smlouvami.

Jak je na internetu pravidlem, i  mezi vítězi na YouTube se mísí skutečná inspirace s mimoňstvím, aktivismem a kýčem. Smějící se dítě tak zvolili diváci za nejroztomilejší video, komediální nahrávkou je loutkový Harry Potter. Video Zastavte střet civilizací vyhrálo politiku a boj mláděte vodního buvola kategorii očité svědectví.

Udělej si sám

Lepší definici popkultury než tyhle ceny byste nenašli. Tak dlouho kládoval showbyznys a reklamy lidem do hlavy fráze o tom, aby byli sví, až se toho chopili - ale hlasatele té nezávislosti k tomu nepřibrali.

A byl to právě YouTube založený teprve předloni v únoru, který stál na počátku nové dráhy internetu nazývané Web 2.0. Ten už neovládají velké instituce, ale každý uživatel podle vlastního přání.

Foto: Youtube.com

Na MySpace může představit svoji kapelu a najít nové přátele, otevřenou Wikipedii může editovat a na YouTube sdílet s ostatními krátká videa.

Fenomén YouTube je ale mnohem víc než hračka pro podivíny a "hvězdnou pěchotu kreativity". Za krátkou existenci dokázal to, o čem se dříve jen spekulovalo.

YouTube rozhýbal stojaté vody showbyznysu; umožnil de facto komukoliv mimo struktury hudebních vydavatelství, filmových a televizních studií oslovit miliony lidí po celém světě.

Skoro tři sta let stará teze George Berkeleyho "být, to znamená být vnímán" dochází naplnění. Ono "udělej si sám" se stalo hledáním vlastní tváře víc než pouhou zálibou, ale i nutným bojem proti gigantům s monopolem na společenskou výpověď.

Foto: Aktuálně.cz
Podívejte se:
Videa všech dvanácti vítězů YouTube Awards 2007 

Ukaž, kdo jsi a co děláš - tahle víra nepotřebuje kromě nápadu, dostupné techniky a dávky exhibicionismu nic jiného. A její produkty jsou ve své stylově neuchopitelné šíři i množství jedním ze znaků naší doby.

Při 2007 YouTube Video Awards se pochopitelně hodnotila hlavně originalita a schopnost zaujmout během několika minut. O vítězích (jak jinak) rozhodli se značnou dávkou škodolibosti - sami uživatelé.

Proměny nikdo nezastaví

Server YouTube byl loni za 1,65 miliardy dolarů koupený firmou Google, která kromě obrovské klientely a reklamního prostoru musela řešit problémy s autorskými právy.

Na jeho stránkách se v obrovském množství objevují videoklipy, které jsou chráněny autorským zákonem a ze kterých společnostem uniká zisk; kupříkladu společnost Viacom Inc. žalovala YouTube o miliardu dolarů.

Ani to ale nezastaví proměny vztahu producent-uživatel.  YouTube znamená vhozenou rukavici především televiznímu a filmovému průmyslu: amatérské TV show za minimální náklady sledují miliony diváků.

A za YouTube a MySpace se už samozřejmě šikují desítky podobných služeb,které stimulují možnosti a kreativitu svých uživatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy