Navrátilec Eminem poráží v Británii Green Day

Pavel Turek, tur
25. 5. 2009 11:55
Mezi singly boduje norský vítěz Eurosongu
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Nejrychleji prodávané album i singl zaznamenal uplynulý týden britský žebříček. Minulou jedničku Green Day vystřídal další velký interpret, který startuje rovnou z nuly na vrchol. Eminemovo nové album Relapse, které vychází po čtyřleté odmlce, sundalo z prvního místa 21st Century Breakdown.

Jeden nezbeda nahradil druhého a většinově přijatelné kousání do politiky se tak vystřídalo s většinově přijatelným výsměchem celebritám. Eminem je na nejlepší cestě stát se také vítězem amerického Billboardu.

A zatímco Green Day se posunuli o příčku níž, na třetí místo vylétla další novinka: Journal for Plague Lovers od Manic Street Preachers. Na ní se velšské trio vrátilo do 15 let staré minulosti a zhudebnilo dochované texty svého zmizelého kytaristy Richey Jamese Edwardse.

Foto: Dean Chalkey
Čtěte také:
Nedospělý Eminem reprízuje násilí, urážky a obscenity
Manic Street Preachers se zachránili autotransfuzí
Green Day inscenují revoluci jako muzikál

Rychlé proměny na čelních místech jen umocňuje singlová hitparáda, kde minulé vítěze Black Eyed Peas srazila hvězda britského rapu Dizzee Rascal se skladbou Bonkers.

Vítěz Mercury Prize z roku 2003 - za debut Boy in da Corner - předznamenává v singlu, jejž napsal spolu s producentem a remixérem Armandem Van Heldenem, svoje nové album. Ačkoli má ale deska Tongue "N" Cheek vyjít až začátkem září, už nyní obsahuje dvě top skladby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ještě před Bonkers bodoval Rascal s loňskou Dance Wiv Me, která se na prvním místě udržela čtyři týdny a hudební týdeník NME ji ocenil jako skladbu roku. Dizzee se tak stále víc vydává cestou odmítnutí grimeových kořenů a cíleně míří do hitparád, jak uvedl v nedávném rozhovoru pro BBC Radio One.

Boom Boom Pow od Black Eyed Peas spadlo na druhé místo a Eminemův pilotní singl We Made You se drží na čtvrtém místě jako minulý týden - před zpěvačkami La Roux, Lily Allen a Lady Gaga.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně druhou nejvýraznější a překvapivou událostí britského žebříčku představuje novinka na desátém místě. Tam se pouze na základě downloadů vyšvihl vítěz soutěže Eurosong Alexander Rybak se skladbou Fairytail.

Píseň z víceméně odepisované soutěže se stala obrovským evropským hitem. Ačkoli z Norska, zpěvák s běloruskými kořeny předvedl na moskevském finále sice anglicky zpívanou, ale jinak ryze východní melodii Fairytale za pomoci vlastního houslového doprovodu, dvou sošně gestikulujících zpěvaček a tří cirkusáků.

Pro soutěž jako takovou to ale znamená oživení, protože to je poprvé za posledních dvanáct let, kdy vítěz Eurovize nějakým způsobem zasáhl do vybíravé britské hitparády. Naposledy se to povedlo uskupení Katrina & The Waves v roce 1997, když se se skladbou Love Shine A Light dostalo až na třetí místo.  Nicméně zde je třeba vzít v úvahu, že Katrina & The Waves reprezentovala Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy