Narozeniny gaye Mercuryho se neslaví

AP, mor
2. 9. 2006 11:00
Zanzibar - Nedělní oslava šedesátin Freddieho Mercuryho na rodném Zanzibaru nebude. Muslimům se nelíbila kvůli jeho homosexuální orientaci.

Ještě ve středu organizátoři tvrdili, že párty ve velkém stylu na východoafrickém ostrově, kde se zpěvák kupiny Queen narodil, se přes razantní odpor islamistů uskuteční. Teď už je jisté, že se tak nestane kvůli postoji místních duchovních.

Divoké večírky a nevázaný způsob zpěvákova života byly proti srsti i většině obyvatel, kteří jsou muslimského vyznání; ani tamní vláda se tak za Mercuryho nepostavila.

Foto: Aktuálně.cz

"Po výhrůžkách a množství lživých informací, které se objevily, musíme oslavu zrušit. Skupiny muslimů ale poprosím, aby se propříště vyvarovaly pověstí, které o homosexuálech šíří," řekl Samai Mohamed Saidi, hlavní pořadatel plážové oslavy a majitel restaurace pojmenované po rockové hvězdě, která v roce 1991 zemřela na AIDS právě díky divokému životu.

Konzervativní islamisté vyhrožovali masovými demonstracemi, pokud se v přípravách oslav bude pokračovat. Tvrdili, že párty by poškodila pověst ostrova a sloužila k propagaci homosexuality, která je tu nelegální.

Zanzibar gaye a lesbičky postavil před dvěma roky mimo zákon. Přitom stále zůstává vyhledávanou oblastí pro homosexuály z jižní části Afriky.

Zanzibar zakázal slavit narozeniny svého slavného rodáka. Proto, že byl gay.
Zanzibar zakázal slavit narozeniny svého slavného rodáka. Proto, že byl gay. | Foto: Aktuálně.cz

"Jsme připraveni zasáhnout všemi prostředky. Víme, že se k nám chystá velké množství homosexuálně orientovaných lidí ze zahraničí. Jejich příjezdu musíme v každém případě zabránit," řekl Sheikh Azzan Hamdani ze strany Islámské mobilizace a propagandy.

Zanzibarský ministr informací navíc všem státním médiím "doporučil", aby o narozeninách Mercuryho vůbec neinformovala a nepodávala žádné zprávy o oslavě. Některé plakáty propagující Mercuryho narozeniny však stále visí a vyvolávají další odpor.

"Fredie byl na Zanzibaru doma. Chtěli jsme jen povzbudit turismus a on je součástí historie našeho ostrova. Všichni jsme muslimové a nebylo naším cílem někoho popudit," oponuje organizátor.

Mercury se na ostrově narodil 5. září 1946 jako Farrokh Bulsara muslimským rodičům perského původu. Po přesunu rodiny do Británie založil na univerzitě glamrockovou skupinu, která se později proslavila pod názvem Queen.

Ta proslula zejména v 70. letech písněmi Bohemian Rhapsody nebo We Are the Champions, skladbami stejně opulentními jako Mercuryho život. Kapela však  neztratila příznivce ani v dalších dekádách, ani po smrti Mercuryho.

 

Právě se děje

Další zprávy