Mary J. Blige zplundrovala Billboard

mor
5. 12. 2006 13:57
Las Vegas - Včera v noci se v Las Vegas rozdávaly hudební ceny Billboard. Nejvíce sošek si odnesla r´n´b veteránka Mary J. Blige. UVNITŘ: FOTOGALERIE
Mary J. Blige si nakonec překvapivě odnesla 9 sošek.
Mary J. Blige si nakonec překvapivě odnesla 9 sošek. | Foto: čtk

V Česku stále nepříliš známá pětatřicetiletá zpěvačka Mary J. Blige zvítězila v devíti kategoriích, včetně nejlepší R&B/hip-hop skladby i nejlepšího R&B/hip-hop alba roku. "Za celou svoji kariéru jsem nedostala tolik nádherných cen," říká se dojatá zpěvačka.

Její produkce má blíže k blues, soulu a tradičnímu r´n´b, než k módním průsečíkům s hip hopem, kterým se s několikaletým zpožděním začalo dařit i v Česku. Ani včerejší triumf tak pravděpodobně Mary J. Blige nepomůže dostat se do éteru komerčních rádií.

A nic na tom asi nezmění ani fakt, že finalisté cen Billboard a ocenění jsou vybíráni na základě úspěchu v Billboard hitparádě a čísel společnosti Nielsen SoundScan, která vypovídají o prodeji desek a hranosti singlů v amerických rádiích.

Country objev Carrie Underwoodová.
Country objev Carrie Underwoodová. | Foto: čtk

Poslední album Mary J Blige The Breakthrough debutovalo v hitparádě Billboardu vloni v prosinci a okamžitě se dostalo až na její vrchol. Desky se dodus prodalo 2,6 milionů kusů.

Dvouhodinový slavnostní večer zahájila Janet Jacksonová. Nejprve zazpívala svoji klasiku z 80. let The Pleasure Principle a potom hned novinku So Excited z aktuální desky 20 Y.O.

Asi největším překvapením večera bylo předávání ceny pro nejlepší zpěvačku. Osmnáctiletá Rihanna porazila již zmiňovanou Mary J. Blige i Beyonce a stala se tak jednou z nejmladších vítězek všech dob. "Je to neskutečné, tohle byla vážně těžká skupina," okomentovala zápas vítězka.

Objevem roku a zároveň nejlepším zpěvákem se stal sedmnáctiletý Chris Brown, zatímco vítězka soutěže American Idol, Carrie Underwoodsová, byla s novinkou Some Hearts úspěšná v kategoriích nejlepší country zpěvačka, nejlepší country album a nejlepší deska roku.

Chris Brown, zpěvák roku
Chris Brown, zpěvák roku | Foto: čtk

Rockeři z Kanady Nickelbacks zdolali s All the Right Reasons kategorii nejlepší rocková deska roku a současně se stali i nejlepší kapelou. Na oslavu si pak zahráli s Kid Rockem  a vousáčem Billy Gibbonsem ze ZZ Top.

Ocenění za celoživotní výkon a přínos hudbě putovalo k  Tony Bennettovi, což lze brát také jako dárek k jeho osmdesátinám. Jeho deska s názvem Duets: An American Classics vyšla letos v říjnu a stala se nejlépe prodávanou za celou jeho padesátiletou kariéru. Na desce se objevily duety třeba s Bonem, Stevie Wonderem, Paulem McCartneym nebo Barbrou Streysand.

Všechny vyhlášené kategoriie a jejich vítěze najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy