Mariza veze do Prahy fado, teskné tóny Portugalska

jps
7. 6. 2007 12:00
Vítězka BBC World Music Award dnes rozteskní Karlín

Praha - Portugalská zpěvačka Mariza se po dvou letech vrací do Česka. A znovu přiváží ukázku stylu fado, ve kterém se snoubí lyrická poezie s výbušnou world music.

Španělé o téhle v Mozambiku narozené zpěvačce tvrdí, že ona jediná má v hlase duende, v překladu ducha - což je kvalita dosud spojovaná výhradně s flamencem. Na rozdíl od něj je fado, což v češtině znamená osud, spíš rafinované než živelné; patří k němu divadelní gesta, sváteční oblečení, vysoká poezie i hluboké city.

Nostalgické písně ze samého srdce Portugalska už uhranuly diváky ve slavných koncertních sálech celém světě - od Royal Festival Hall v Londýně přes Opera House v Sydney až po Carnegie Hall v New Yorku. Písně plné nostalgie obvykle doprovází akustická baskytara a dvě kytary - španělská a portugalská. Ale Mariza si přiváží hned sedm kytaristů a trojici hráčů na smyčce.

  • Oficiální stránku zpěvačky najdete ZDE

Mariza je označována za světovou jedničku stylu fado. Prestižní cenu BBC World Music Award získala před čtyřmi lety, poté na ni byla ještě dvakrát nominována. Za předposlední album Transparente obdržela portugalskou cenu Zlatý Globus. Portugalský president ji vyznamenal cenou  "Comenda da Ordem do Infante D. Henrique" pro osobnosti, které významným způsobem přispěli k šíření portugalské kultury po světě.

V Portugalsku se také těší obrovské popularitě a a působí jako "velvyslankyně" své země. Účinkovala i na sérii koncertů Live 8 spolu s Peterem Gabrielem nebo Youssou N'Dourem. V roce 2004 natočila Mariza se Stingem anglicko-portugalský duet A Thousand Years u příležitosti olympiády v Aténách.

Vstupenky na dnešní koncert jsou k dostání v pokladně Hudebního divadla Karlín, sítích Ticketpro a Ticket Art od 385 do 1760 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy