M83 šli za radostí mládí tak daleko, až se rozesmutnili

Pavel Turek
25. 4. 2008 16:00
Nové album francouzského snivého popu
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Ani ta nejidealizovanější verze vašeho dospívání nebyla tak idylická, jak ji na novém albu Saturdays = Youth předestírá Anthony Gonzalez aka M83.

Soboty, a především sobotní večery jsou esence mládí; tečka. Nic se s ničím nesčítá, není potřeba cokoli dodávat, prostě ty dvě věci se rovnají. A jestliže pro valnou většinu interpretů je dospívání etapa života, jejíž traumata se snaží dojit půlku kariéry, Anthony neváhal do bookletu napsat: "Děkuji všem přátelům, hudbě, filmům, jointům a šíleným učitelům - díky nim byly moje teenage roky tak úžasný!"

Ten regres k dospívání pojímá romantický shoegazer M83 na pátém studiovém albu s konceptuální dokonalostí. Upozaďuje Teenage Angst (zásadní hit z předchozí desky Before the Dawn Heals Us) a vytváří totální utopii prvních lásek a do sebe zaklesnutých dlaní odkrvených od samého roztoužení.

Foto: Aktuálně.cz

Takovou romanci prožívají ve druhé skladbě Kim & Jessie. Anthony Gonzalez se ovšem do mládí vrací i po reálné časové ose - což je zřejmé hned, když v úvodu Skin of the Night nastoupí bicí, k nimž si člověk automaticky asociuje vokál Sagvana Tofiho.

Jestli nedávné sezony pohlížely na osmdesátá léta buď s úšklebkem despektu a totálního zatracení, nebo je brala jako rezervoár ujetých módních výstřelků vhodných pro ironickou recyklaci a recitaci, pak M83 se rozhodl pojmout Saturdays = Youth zcela v duchu náctileté neschopnosti nadhledu a složil tomu období poklonu s veškerou úctou.

V duchu veškeré vážnosti, kterou si nejspíš zaslouží období, jež přes všechen svůj nevkus a akcentovaný materialismus přineslo osobní počítač, perestrojku a následný pád východo-západní bipolarity světa. 

M83 - Graveyard Girl

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Se záměrem absolutního respektu si Gonzalez k nahrávání přizval i vhodného producenta Kena Thomase (spolupracoval s dream-popovými Cocteau Twins nebo Suede, ale i Sigur Rós) a pro vyváženost s dneškem mu asistoval Ewan Pearson (Ladytron, The Rapture).

Při tom všem úsilí o krásu a čistotu se ze Saturdays = Youth stává velice smutné album, které ovšem nemůže být nostalgické, protože působí jako vzpomínky na něco, co nikdy nikdo nemohl prožít. Vybájené kinematografické mládí.

Foto: Aktuálně.cz

Smutné tolik, jak jen mainstreamový pop, který jde radosti naproti úplně nejdál, může být. A pošmourné,  jako kdyby Zookeeper's Boy (singl od dánských Mew) byl nucen přihlížet Sebevraždám panen (a to je zase soundtrack od Air). Pokud na tenhle druh sentimentu slyšíte.

Jako fashion-story z časopisu Nylon pak působí celý obal a booklet alba složený z portrétů teenagerů od fotografky Anouck Bertin. On to zase není takový div, protože Anouck pro Nylon běžně fotí. Jako kdyby se nade všemi stylizovanými cherubíny vznášela tragická věštba a tu rozhodně nesymbolizuje kluk ve skeletonovém overalu. On není smrtka, nýbrž fakt, že se fotografovalo v podzimním Central Parku.

To pozadí, žloutnoucí listy a pára jdoucí od úst je totiž kýčovitá budoucnost všech sobot i mládí: příroda, která vyhraje, ať sebevíc nechceme.  

M83: Saturdays = Youth. CD, 60 minut, vydala firma Virgin Music / EMI.

 

Právě se děje

Další zprávy